I’m not the cheesy type

28 Feb

Therese var här på middag igår. Med sig hade hon ost. Hur skulle hon kunna veta att jag inte är särskilt förtjust i ost? Jag åt bara mild herrgårdsost, skuret i mycket tunna skivor, fram tills för ett par år sedan. Jag har visserligen utvecklat mitt ostsinne sedan dess.  Men, nej, någon ostig typ är jag inte.  Jag får alltid en instinktiv känsla av nej när det är dags att rulla fram ostbrickan. Jag brukar i bästa fall få i mig brieosten, och då minus kanterna, eller helst bara den mittersta mjuka kärnan om igen ser.

Så när Therese halar upp en ost ur väskan undrar jag hur jag ska ta mig ur det här lite snyggt. Det är svårt att gömma sig bakom någon annan, det är ju bara hon och jag.  Hon häller upp av rödvinet. Vi skålar. Hon skär upp små ostbitar. En ny klunk vin. Hon sträcker fram osten, jag tar hastigt ytterligare en klunk vin. Hon tar en bit ost och sträcker fram osten till mig igen.

Jag undrar i mitt stilla sinne varför hon inte bara kan äta sin ost och låta mig vara ifred. Jag ursäktar mig med att jag inte är någon ostmänniska. Hon svarar snabbt att hon inte heller är det ”Men den hääär osten är jättegod!”. Jag tar skeptiskt en liten, liten bit och luktar försiktigt på osten, sväljer sedan ner lukten med en ny stor klunk vin samtidigt som jag försiktigt lägger ner ostbiten igen. Varpå Therese tittar uppfordrande på mig och säger ”Man luktar inte på ost”, varpå jag tänker ”Nä, jag förstår det- för det luktade inte gott!”

Jag gör ett nytt försök och döm om min förvåning när det träder fram en lite saltig, mjukt nötig smak som påminner om lite om Permesanost. Den var jättegod!!  Danke schön! Tänk om hon inte stått på sig!

/Moma

5 svar till “I’m not the cheesy type”

 1. Ellen 1 mars, 2010 den 20:56 #

  Ha,ha,ha! Är inte heller en ostig typ, och det känns lixom barnsligt att bara gilla brie utan kanter med mycket kex, som att inte dricka kaffe fast man e vuxen-

  Men bra tips, Grujje ost – hur jag nu ska komma i håg det…

  • momaskitchen 1 mars, 2010 den 21:00 #

   Man glömmer inte Mr Gruyère!

  • momaskitchen 1 mars, 2010 den 21:44 #

   Och för övrigt kan du alltid komma tillbaka in hit i mitt kök… då ska du nog finna honom igen, Mr Grrr.

 2. Thess 1 mars, 2010 den 22:12 #

  Trevligt att ha vidgat dina vyer och lagt till ytterligare ett ”matminne”.
  Vi får se vad jag har med mig nästa gång i ”lattjolajban”-väskan 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ost och jag « - 1 november, 2012

  […] Therese lyckades, det var hon som introducerade  Gruyère i mitt liv, schweizisk smakrik ost som görs på mjölk från kor som har betat på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: