LAKRITSFESTIVAL

26 Apr

Jag gillar lakrits och jag älskar festival. Ordet fesetival kommer för övrigt från latinets ”festi vale” som betyder slutet på fasteperioden. Jag är glad att jag inte hade fastat innan jag gick på lakritsfestivalen i går eftermiddag. Jag kan låta meddela att jag inte vart imponerad av denna festival, snarare irriterad.

Lakritsfestivalen hölls för andra året i rad på Norrtulls Hotell på S:t Eriksgatan 119, Stockholm. Det kostade 50 kronor i inträdesavgift, vilket inte är en jättesumma pengar. Men detta evenemang, kallat festival, kändes inte som något annat än ett säljjippo.

Om det var det som var tanken, att jag skulle betala 50 kronor för att få komma in och köpa några påsar lakrits, så känner jag mig lite lurad. Jag undrar om de som var där…  jag vet inte vad jag ska kalla dem, utställare, försäljare? Nåväl, jag undrar om de också kände att de vart lurade för aldrig förr har jag varit på liknande evenemang och upplevt så snålt med smakprover. Jag trodde det var det som var själva grejen med sådana här evenemang, jag smakar- gillar jag så köper jag.  

Men man skulle kunnat tro att det var Kung Krösus guld som de förvarade bakom disken. Affärerna kanske hade gått så bra att att smakproverna hade tagit slut? Det var i alla fall svaret vi fick från flera av ”lakritsutställarna”. Men de hade inte sålt slut på sina produkter utan det var bara smakproverna till produkterna de sålde som var slut… Jag hörde två damer som ställde ut lakrits till försäljning prata sinsemellan:

Dam 1 till dam 2: Ska vi inte öppna en till sån där påse som smakprov, de är ju slut?

Dam 2: Nej.

Dam 1: Men vi kanske säljer 6 påsar på en påse smakprov?

Dam 2: Tystnad (jag hörde i alla fall inget svar)

Dam 1 till oss som stod och tittade på lakrits: Säg till om det är något ni vill smaka på så kan vi öppna en påse i så fall…

Jag (med försök till leende) till dam 1: Svårt att veta vad man vill smaka på om man inte vet vad det är man kan smaka på…

Dam 1 (med nervös röst och flackandes blick): Nej, det förstås. Det är ju inte så lätt att veta.

Nej, det var det inte. För det var en lakritsfestival, det mesta var svart och smakade på ett eller annat sätt lakrits eller salmiak.

Det var så klart inte alla som var snåla på smakprov. Men flera hade, trots att det var över halva dagen kvar, slut på alla eller vissa smakprov och en del gömde sina smakprov och andra fick lov att sätta ut skyltar ”ej smakprov” på det som var till försäljning och uppfattats som smakprov.

Jag undrade om de tyckte att vi besökare var gluffiga och kunde inte låta bli att känna mig snål. Tills jag kom att tänka på vad en klok kusin till mig en gång sa ”det är de som är snåla som får dig att känna dig snål”.  

Nammi var inte snåla, där fick man smaka flera sorter och hela godisar, inget upphackat i miniatyrformat där inte. Tur för mig och tur för dem. Jag som aldrig tidigare smakat isländsk lakrits köpte två påsar av Nammi, en påse Djupur, lakrits rullat i mjöljchoklad samt en påse mjuk, kittlande salt isländsk salmiak.

Åter till inträdesavgiften på de 50 kronorna. Denna festival hade ca 4000 besökare det blir 200 000 kr brutto till någon eller några. Men jag undrar fortfarande vad de 50 kronorna skulle ge mig, förutom möjligheten att köpa lakrits…

-Saltstänkta kyssar

/Moma

2 svar till “LAKRITSFESTIVAL”

  1. Lena 28 april, 2010 den 08:43 #

    Det två damerna?!? Märkligt sätt att resonera! Ett typiskt exempel på att snålheten bedrar visheten!

  2. momaskitchen 28 april, 2010 den 10:09 #

    Ja, när irritationen lagt sig tyckte jag att det var hysteriskt roligt när jag blickade tillbaka på hur en del gjorde, kan du förstå att de faktiskt gömde sina smakprov? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: