MOMAS SURDEGSBRÖD

30 Apr

Jag gillar mest knäckebröd och redigt segt surdegsbröd, bröd som inte ger med sig så lätt utan som ger lite motstånd. Vad jag inte brukar vara så förtjust i är bröd med små överraskningar, det kan vara i form av frukt  eller russin och nötter. Vanligtvis tycker jag att bröd ska vara så gott att det inte behövs något gottigt i dem samt att det gottiga ska läggas på brödet…

Fast det här brödet är fullt av små söta och knapriga överraskningar och det var alldeles, alldeles underbart!

Här kommer recept på Momas rågsurdegsbröd:

Dag 1:

Blanda nedstående ingredienser i en bunke. Sätt på ett lock löst, alternativt lägg över en tallrik och ställ undan degen så att den får stå i rumstemperatur.

  • 1 3/4 dl rågsiktsmjöl
  • 1 1/2 dl rivet äpple
  • 1 1/2  dl ljummet vatten
  • (10 gram jäst) Kan uteslutas men det snabbar på jäsprocessen lite.

Dag 2-3:

  • Rör om i degen en gång per dag.

Dag 4:

  • Tillsätt 1 dl rågsikt och 1/2 dl ljummet vatten.

Dag 5:

  • Nu är surdegsgrunden klar att användas. Den ska från och med nu förvaras i kylskåp, och överlever i stort sett hur länge som helst. När du vill använda den ser du till att du sparar en klick till kommande bak så slipper du göra om hela processen en gång till.

-Surdegen ska matas 1 gång per vecka med 1/2 dl ljummen vatten och 1/2 dl rågsikt.

Nu till själva brödbakandet:

Dag 1, kväll:

Blanda nedstående ingredienser i en bunke. Sätt sedan plast över bunken och förvara degen i kylskåpet över natten.

  • 1 dl surdegsgrund
  • 1 3/4 dl rågsikt
  • 2 dl ljummet vatten.

Dag 2, morgon:

Det här behöver du:

  • 250 gram torkade aprikoser
  • 150 gram hasselnötter
  • degen från igår kväll
  • 5 dl vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 9 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 tsk salt

Så här gör du dag 2, morgon:

  • Koka upp vatten och lägg aprikoserna i blöt under några minuter.
  • Skölj aprikoserna och skär dem i mindre bitar.
  • Blanda alla ingredienser utom frukt och nötter i en degblandare och kör på låg hastighet i 10 minuter.
  • Har du ingen degblandare använder du elvisp med degkrokar.
  • Tillsätt frukt och nötter och kör i ytterligare 4 min.
  • Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 4- 8 timmar (eller tills du kommer hem från jobbet).

Så här gör du dag 2, kväll:

  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
  • Dela den i två delar.
  • Knåda degen, den kan vara lite kladdig och då är det bra att använda degskrapa så du kan fösa ihop degen med hjälp av den.
  • Lägg bröden på bakplåtspapperklädd plåt, strö över lite mjöl och täck med handduk och låt jäsa i ca 1 timme.
  • Sätt in två plåtar i ugnen, varav en långpanna längst ner. Värm ugnen till 275 grader.
  • När brödet är färdigjäst snittar du det med en vass kniv och puttar sedan över bröd och bakplåtspapper till den varma plåten som stått i ugnen. Sätt in brödet i mitten av ugnen och släng in 4 isbitar i långpannan.
  • Efter 10 minuter sänker du värmen till 225 grader. Efter några minuter kan du öppna och snabbt vädra ut ångan ur ugnen.
  • Efter ytterligar ca 20 minuter sticker du in en termometer i brödet och när det når en innertemperatur på 190 grader är brödet färdigt.

– Låt brödet svalna på galler utan bakduk, annars blir brödet segt i stället för lite knaprigt. Förvara brödet helst i papperspåse när det har kallnat, plastpåse gör att brödet blir segt.

Faktskt, det är inte så krångligt som man kan tro eftersom du delar upp arbetet under veckan blir det bara lite jobb åt gången, så antag utmaningen och gå och sätt en surdeg. Själv ska jag gå och äta lite av mitt nybakade Aprikos- & hasselnötsbröd, mmm!

-Hälsningar en brödstinn Moma

  •  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: