UTMANINGEN

8 Jun

En bättre värld

Jag är en ganska blödig person med en önskan om en bättre värld samtidigt som jag besitter en stor portion lättja. Jag måste erkänna att jag har ganska dålig koll på miljö- och djuraspekterna när det kommer till matproduktion. Livet har också många olika sorters bestyr – och man kan inte göra bra i allt. Jag har helt enkelt svårt att få ihop den goda sidan med den lata sidan av mig.

Alla dessa beslut

På senare tid har jag också drabbats av en fruktansvärd oförmåga att kunna fatta beslut. Jag har alltid en känsla av att jag i slutändan valt fel, att det alltid lurar något bättre runt hörnet, det i sig är ganska hämmande.

Så är det även med miljöval för mig. Jag orkar inte riktigt sätta mig in i allt, fast jag bryr mig. Utan  jag brukar försöka förlita mig på någon i min omgivning som är lite smartare och kan lite mer än jag. Sedan försöker jag göra som de gör, utan att riktigt förstå exakt varför man ska göra si eller så, bara att det är bättre än det jag gjort tidigare.

Sopigt med sopor

Så var det med sopsorteringen, jag sköljde noggrant alla mina mjölk- och filmjölksförpackningar för att sedermera slänga dem i våra nya fina sopsorteringskärl. Nä, filkartonger skulle man inte skölja, man förlorade mer på allt det förlorade vattnet än man tjänade in på att sopsortera filförpackningen. Så då slutade jag med det.

Sedan hade jag grannar som kastade allt möjligt i våra sorteringskärl, typ soffor, allt utom det som skulle vara där. Så då tog hyresvärden bort sorteringskärlen. De tog också bort glas- och metallkärlen för grannarna blev så rysligt störda av allt oljud när glas och metall skulle tömmas. Så nu får jag smyga till granngården, likt en tjuv, för att slänga mitt glas och min metall. Så någon annan får betala för att mitt glas och min metall ska sorteras, det är nog inte heller så bra.

Då var saken biff

Jag köpte ekokött från Brasilien, trodde korna fick beta fritt på deras stora fält. Det fick de, fast det var mest lera där och jag tror att de tuggade på varandra i stället. De stackars griskultingarna steriliserade våra hyggliga svenska bönder utan att bedöva dem och de skrek som just små grisar gör, så då slutade jag äta gris. Tills julen kom, då glömde jag bort det. Men det svenska köttet är bättre än det utländska för det har inte brassat runt i lastbil runt halva jordklotet och skitat ner vår atmosfär. Att den svenska biffen sedan är illröd och inte så tuggvänlig är en annan femma, som jag tydligen stolt ska betala för.

Fisk var bättre än kött, om man åt från våra närliggande vatten vill säga. Tills det visade sig att fiskarna var tvungna att slänga tillbaka tonvis med uppfiskad fisk när deras fiskekvot var fylld. Då var det visst inte lönsamt att fiska i våra vatten längre så då tog de sina stora fisketrålare och drog till Afrikas kuster och fiskade upp all afrikansk fisk så att de afrikanska fiskegubbarna blev arbetslösa och de fattiga blev ännu fattigare. Så fisk var inte heller så bra.

Ju äldre ju klokare

Ja, åren går och jag bli klokare och klokare och borde ha lätt att fatta bra, väl underbyggda beslut. Men något måste vara galet. För jag har hela tiden den där känslan av att göra fel val.

Utmaningen

Det är säkert bäst att vara vegan. Men jag är inte riktigt redo för en sådan stor livsstilsförändring. Jag har fullt sjå med att komma ihåg att andas och vara i nuet för att hålla stresshormonerna i schack. Men om jag gör lite i taget kanske det går? Jag har tidigare varit inne på att äta mer vegetariskt. Frågan är om jag kan göra det utan att sonen, som inte alltid har så god aptit, sparkar bakut. Men jag ska försöka få med honom på tåget och äta vegetarisk mat en dag i veckan. Det ska bli min utmaning för den här sommaren, för jag bryr mig.

Är du intresserad kan du läsa mer om köttkonsumtionens dilemma hos Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm (och säkert på en massor av andra ställen också!).

 /Moma

 

7 svar till “UTMANINGEN”

 1. Lena 9 juni, 2010 den 09:29 #

  Det heter ju att ingen kan göra allt men alla kan göra något! Misströsta ick ty du gå icke allena med dåligt samvete och kluvet sinne!

  Vegan blir jag aldrig! Min karaktär är av det sämre slaget och min kärlek till animaliska produkter är enorm! Men jag försöker ”göra gott” i det stora hela.

  Jag sköljer aldrig tetror under rinannande vatten. Jag använder det sista vattnet i diskbaljan å då slösar jag inte en enda droppe ur kranen! Grädd- och yoghurttetror går ibland direkt i sopen för de är svåra att få rena och de går ju ändå och blir fjärrvärme, tröstar jag mig med Fast där har jag lite dåligt smavete.

  Jag slutade köpa plastkassar för ett par år sedan. Miljökassen kostar en tia, jag köpte 8 stycken då och de håller än. 547,50 kostar det med en plastkasse om dagen. På bara ett år hade jag sparat 467,50 i egen ekonomi och miljövinsten är stor!

  Numera bor jag på ett ställe som har kompost! Älskar det! Hade annars köpt mig en maskkompost.

  Fast jag sopsorterar ofta in absurdum och sambon blir stundom galen när jag plockar upp pyttesmå pappbitar ur vanliga sopen för att kasta bland pappförpackningarna och ger honom ”arga ögat” 🙂 Men han vet ju att jag har rätt!

  ”Det är synd om människan!”
  Fast egentligen är det ju ett lyx- och välfärdsproblem. Tror jag drar till skogs och skapar ett eget kretslopp!

 2. momaskitchen 9 juni, 2010 den 13:01 #

  Hahaha, jag visste väl att jag inte vandrade runt alena på våran stundom mörka jord!

 3. Millan 9 juni, 2010 den 17:30 #

  Nej ensam är du inte, man dras ju me känslan att man kan bättre hela tiden. Och jag tror sten hårt på vad Lena sade ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Tänk om ALLA faktiskt åtminstånde gjorde något, vilken skillnad det skulle göra på vår vackra planet.

  Hemma hos oss blir det vegetariskt ganska ofta, det har blivit mer och mer med åren men jag skulle inte helt kunna ge upp.

  Så Moma, jag skulle verkligen uppskatta några trevliga vegetariska recept i framtiden om du lyckas med en veggo dag varje vecka. Man lyckas ju alltid hamna i en rutin där man lagar samma saker jämt och ständigt, så ivrig för nya ideer.

  Moma – my inspiration!

  Love & Madness

 4. ylva 9 juni, 2010 den 20:39 #

  Jag vet att det är lite off topic men:
  ”De stackars griskultingarna steriliserade våra hyggliga svenska bönder utan att bedöva dem och de skrek som just små grisar gör”
  Skönt att grisarna äntligen slog tillbaka så de där hyggliga svenska bönderna fick känna hur det känns!!

 5. momaskitchen 9 juni, 2010 den 22:39 #

  Men precis, vilka grisar va?!

 6. Lena 9 juni, 2010 den 23:25 #

  Svinaktigt!
  (kunde inte låta bli)

Trackbacks/Pingbacks

 1. SAY CHEESE « Momaskitchen's Blog - 11 juni, 2010

  […] veckas vego-utmaning  består av en grekiskinspirerad tortilla (omelett) som serveras med en grönsallad samt en tomat- […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: