Jerk innefattar egentligen både själva grillmetoden och den speciella kryddblandning som man marinerar köttet i. Jerk kommer från Jamaica och härstammar från den tid då arawakindianerna bodde i Jamaica, de använde denna teknik för att marinera och tillaga kött.
I Jamaica kan du äta jerkgrillat kött, som enligt tradition är grillat på kolbädd och med ett speciellt trä från kryddpepparträdet som avger en särskild smak på det man grillar.
De mest framträdande smakerna i Jerk är kryddpeppar, muskot och kanel. Jerkmarinerat kött får en djup och kryddig smak som passar till både fläskkött, kyckling och fisk, men fisk behöver inte marineras lika länge som kött.
Momas Jerk Ribs
- 1 kg spareribs (kamben)
- 1 msk kryddpeppar/jamaicansk pimento, mald eller mortlad
- 1 msk timjan
- 1 1/2 tsk nymald svartpeppar
- 3/4 tsk muskot
- 3/4 tsk kanel
- 1 msk färskriven ingefära
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk mörk moskavadosocker
- 1 dl olja
- 1 msk kinesisk soya
- 1 tsk salt
- ½ dl vinäger
- 2 msk mörk rom
- 1 Scotch bonnet pepper (eller habanero), ta bort hälften av fröna i fall du inte vill ha så starkt
- 3 små salladslökar, fint skurna
-Blanda ner alla ingredienser, utan löken och chilin, i en mixerskål och mixa till en slät massa. Tillsätt den rivna löken, chilin och salladslöken och kör i ca 30 sekunder till.
-Stoppa köttet i en plastpåse och täck det med marinad och låt det marinera över natten. Stick små hål i köttet med en vass kniv så att marinaden kan tränga in i köttet ordentligt.
– Ta fram köttet i ca 30 minuter före du ska grilla det så det blir rumstempererat.
-Tillaga i ugn i 110 grader, efter ca 1-1/2 timmar, tar du ut ribsen och penslar dem med jerk-marinaden som de legat i, sedan höjer du temperaturen till 285°C och sätter ugnen på grill och kör tills de fått fin färg.
– Jag serverade mina ribs med bönris och en fruktig ananascoleslaw, mycket gott!
/Moma
Hahaha, det där gåggel kan man alltid lita på!
Det är nästan så att jag omgående bjuder hem mig till dig! MUMS!
För det blev väl rester?
Klart det blev rester- men de är slut nu, så gott blev det! 🙂
Tack – inte!
Å inte ble man bjuden 😦
😉
kram
Äsch, fint folk bjuder in sig själv. Annars får man ju aldrig komma bort!
grym blog.
Tack vad kul, hoppas du hittar något att hålla händerna sysselsatta med :)!
Gott men jag vågade mig bara på en 1/2 habanero. Räckte ganska bra det också.
Javisst, pepparfrukter kan ju variera ganska mycket i styrka också, lite som ett lotteri med gommen som insats 🙂
Wihoo, du är en pärla! Ska prova i veckan. TACK för hjälpen!
Charlotta: Ja, jag kan ju inte garantera att det var jerkkryddat som ni åt i Malmö, men hoppas det smakar ändå!