NYA KOKBÖCKER

24 Jun

Stora köksskolan- ur Allt om Mat

Jag gillar att köpa kokböcker, gärna till reapriser. Igår var jag på Akademibokhandeln och köpte Stora köksskolan- ur Allt om Mat, med Charlotte Jenkinson för ca 70 kr. 

Jag trodde först att det var en grundbok för nybörjare. Fast det skulle jag inte kalla det, såvida inte grunderna har förändrats så mycket att man idag börjar med att lära ut hur man gör egen Gnocchi, hur man lagar ankbröst och engelska julkakor.

Jag köpte den framförallt för att den hade många fina bilder, jag köper inte kokböcker som saknar illustrerande bilder. Framförallt för att jag kanske inte så ofta lagar mat slaviskt efter recept utan mest tittar på bilderna och kastar ett snabbt öga på innehållslistan. För det mesta räcker det, såvida jag inte vill återskapa någon annans skapelser som jag ätit och förälskat mig i.

 

Choklad, mer av det goda

Jag köpte även Jan Hedhs bok Choklad- mer av det goda, för ca 80 kr. För er som inte vet vem Jan Hedh är kan jag informera att Herr Hedh är konditor, bagare samt chokladmästare och innehavare av ett flertal gastronomiska utmärkelser och medaljer, han är också lärare och konsult inom ämnet.

Även den här boken innehåller massor av fina bilder, den innehåller även fakta om chokladens historia, olika chokladsorter och om chokladproduktionen.

Det står att boken vänder sig både till amatörer samt proffs. Fast då skulle jag tippa på att amatörerna får hålla sig till faktaläsningen medan proffsen bakar praliner. Men för den som känner sig vågad finns recept på klassiska praliner, ganacher, fondanter, mousser, parfaiter och bavaroiser.  

Jag avslutade gårdagen med att bläddra i denna lilla chokladbibel, dreglandes över alla fantastiska praliner.

 

Mardrömmar

Självaste natten har jag därför ägnat åt att drömma om att jag skulle tillverka någon festlig bröllopsdessert för 30 personer, jag hade tillgång till ett kollosalt stort kök, som normalt var avsett för restaurangklasser. Där fanns alla proffsredskap man kan tänkas behöva och all världens schysta råvaror, olika sorters vanilj och choklad av finaste sort för att inte tala om all teknisk utrustning.

Det var bara ett litet problem i min rosa flickdröm. Jag visste inte hur utrustningen fungerade och jag hade inte den blekaste aning om skillnaden på chokladens egenskaper och vad man skulle ha Bourbon vanilj till och till vad man skulle ha Tahiti vanilj. Skrämmande likt verkligheten.

Jag vaknade 02.20 och svor att aldrig baka annat än sockerkakor.

/Moma

 

Ett svar till “NYA KOKBÖCKER”

  1. Emma 10 augusti, 2010 den 00:27 #

    Vad lustigt, jag har faktiskt haft en liknande (mar)dröm. Jag drömde att jag befann mig i ett stort, ljust och välutrustat restaurangkök, modell större. Rätt vad det var började köket att fyllas av pallar med fisk, grönsaker, kött m.m och de som levererade råvarorna verkade tro att jag hade något med saken att göra. Det visade sig att det var fyra timmar kvar till Nobelmiddagen och jag skulle stå för maten. Jag har aldrig någonsin varit så stressad och jag vaknade med hjärtklappning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: