BRÖD

17 Nov

Köpebröd V/S hembakat

Jag tog just ut en plåt med bröd. Samma bröd som jag bakade för några helger sedan, eller i alla fall likadana. Det är något speciellt med hembakat bröd.

Jag läste en gång för många år sedan en text om bröd i Rosendals Trädgårdscafé. Textförfattaren beskrev brödet  i affären som något som är perfekt till formen, perfekt förpackat och med fantasifulla säljande namn, men orört av människohand och tillika dött. Dött och utan liv. Jag tyckte det var en träffande beskrivning av köpebröd.

För mig blev det på något sett spiken i kistan för köpebröd, något jag visserligen aldrig varit särskilt förtjust i så länge det inte är knäckebröd. Men efter den där brödbeskrivningen har jag haft ännu svårare att bestämma mig när jag står i bröddisken. Jag vrider och vänder, klämmer och trycker, men tycker aldrig att jag hittar något som jag vill ta med mig hem och bilden av ”dött bröd” verkar ha etsat sig fast i mitt minne.

Bröd skapad av människohand blir inte exakt till formen, det blir olika. Så där perfekt olika, levande sitt eget liv, var och en för sig, fast de är skapade ur samma deg och av samma hand. Det är då man vet att brödet är gjort för hand med kärlek eller åtminstone av omtanke. Det är sådant bröd jag tycker om. Annars kan det kvitta.

/Moma

2 svar till “BRÖD”

  1. hotness 17 november, 2010 den 15:55 #

    Nu har jag också en tävling på hotnessvintage.se:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: