DET HÄR MED SKAL

11 Dec

 

Orangettes

Oftast så åker citrusskalen raka vägen i sopkorgen. Men inte idag, för nu ska vi sätta igång och göra kanderade apelsinskal som vi lite senare ska doppa i choklad till fina små julpklappar.

Använd gärna citrus med tunt skal, jag gör just nu två olika varianter, en med blodapelsin och en med clementiner (eller vad det nu är som finns i butik just nu).

Dag 1, moment A.

Tvätta skalen och skär försiktigt bort skalet i kvartar. Därefter ska man, vilket inte jag gjorde, skära dem i långa stavar. Lägg ner skalen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Jag tog en kastrull för varje sort för jag misstänker att de inte blir klara samtidigt då de är olika tjocka.

Koka upp och dra ner värmen så att skalen bara får sjuda försiktigt under lock. Det ska sjuda så här tills skalen blir lite genomskinligliga, det ser du om du håller upp ett skal mot ljuset. Det kan ta allt från 1 till 3 timmar, beroende på skal.

BYT vatten 1-2 gånger får att få bort bitterheten som finns i skalen. Gör detta moment noga så att skalets cellväggar bryts ner annars kommer det inte att suga åt sig sockret då du kokar det i sockerlag, vilket blir nästa moment, utan då blir det bara ytterhöljet som blir mjukt och inuti finns ett segt hårt skal, not nice.

Dag 1,moment B.

Nu kokar du upp 1 del socker med 4 delar vatten, skalen ska vara täckta av vätskan. Koka upp, men så fort det börjar koka så tar du bort kastrullen från värmen. Skalen ska inte koka det är sockret som ska lösas upp. Låt stå med tills nästa dag.

Följande dagar:

Koka upp lagen med ytterligare 1 del socker- ca 10 gånger

Tillsätt 1 del socker i kastrullen med lag och skal, ta bort kastrullen så fort det kokat upp. Detta moment upprepar du en gång per dag i tio dagar, du tillsätter alltså bara 1 del socker för varje gång och låter det koka upp.

Du kan såklart korta ner processen genom att göra detta moment en gång på morgon och en gång på kvällen, men det är viktigt att skalen får svalna och dra ordentligt mellan gångerna.

När du har kokat upp dina skal tio gånger tar du upp dem ur lagen och lägger dem separerade på ett bakplåtspapper så att de får torka, det tar cirka 1-2 dagar.

Nu är dina skal kanderade och det är dax att doppa dem i choklad.

Temperera först chokladen, annars blir den ful och gråspräcklig efter ett par dagar.

Temperering av mörk choklad (endast)

Till tempereringen behöver du en digital kökstermometer. Ta en plastbunke och bryt ner 2/3  av den mängd choklad du ska använda. Låt chokladen smälta i mikron, vid det här momentet ska chokladen nå 48-50 grader.  Rör försiktigt ner 1/3 av hackad choklad, rör inte mer än att chokladen är täckt av den smälta chokladen. Nu ska den stå och smälta tills den når 27 grader och sedan ska den upp igen till 31-32 grader. Nu är det bara att sätta igång att doppa dina skal. Låt dina orangettes torka/stelna på ett bakplåtspapper.

Ps. Efter ett tag svalnar chokladen och då får du värma på den lite så att den får 31-32 grader.

-Lycka till!

/Moma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: