HALSHUGGNING

15 Jan

Momas chilibäbisar

För cirka två veckor sedan kapade jag alla mina övervintrade chilipbäbisar. Om jag ska vara ärlig så trodde jag aldrig de skulle överleva hösten och ännu mindre vintern, de är ju vana vid lite varmare och ljusare klimat än vad jag har haft att erbjuda.

Överlevande från förra årets odlingar är två stycken Jamaican Bell, en Trinidad Morouga, en Tobago Flavour Pepper, som aldrig blommade, samt tre okända som inte heller blommat.

Överlevare

Jamaican Bell och Trinidad Morouga gav frukt fram till kapningen. Jag hade tre ynka pynka små Morouga i en tvåliterssoppa som jag gjorde till sonens födelsedag. Det skulle jag inte ha haft, den höll på att ta livet av mig. Den var fruktansvärt stark trots att den såg så liten och oskyldig ut. Jag fick ta bort hälften av soppan och spä ut den med massor av cocosmjölk och krossade tomater. Nu vet jag inte om jag någonsin kommer att våga använda Mouruga i matlagning igen. Den passar nog bättre som massförstörelsevapen.

Gammalt & nytt

Det ska bli spännande att se om förra säsongens chilibäbisar kommer att ta sig och ge frukt igen. Mourugan har redan fått två blommor, så det ser ju ljust ut.

När man sår chili ska man börja tidigt, redan i januari. Jag har ingen växtlampa att hjälpa dem på traven med, men om någon har en hyfsad 200 W lampa att sälja eller låna ut så maila mig på momaskitchen@hotmail.se. Jag önskar verkligen att jag får en hel djungel av Scotch Bonnet!

Den här säsongen blir det i alla fall inget mer trams med tomater och annat jox, jag ska bara ha Scotch Bonnet och några få andra chilisorter. Tänk en hel balkong med Scotch… Mmm, ljuva härligheter! Fröna som jag beställde kom i veckan, så nu är det bara att inventera källarförrådet och sätta igång.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ps. Klicka på länken om du vill se hur det såg ut hos mig i juli förra året: http://momaskitchen.se/2010/07/02/det-vaxer-sa-det-knakar/

/Moma

4 svar till “HALSHUGGNING”

 1. LiLo 15 januari, 2011 den 17:44 #

  ahaaa! Jag klippte ner min Jamaican Bell i höstas, den börjar få nya blad. Har inte hittat så-jord ännu, men sen ska dom ner. Bittertomaterna också, sötpotatis för att klänga lite och kanske nåt annat, lite örter blir det väl säkert

 2. Lena 15 januari, 2011 den 23:12 #

  Hur KAN du leva utan TOMATER!?!?
  Själv har jag beställt frön till tomat, persilja, dill, gräslök, salvia och några andra örter jag inte kommer ihåg nu. skojsigt skojsigt

 3. momaskitchen 16 januari, 2011 den 15:41 #

  Nä, jag kan inte leva utan tomater men det verkar vara som att dem helst lever utan mig… Nu har jag testat olika sorters tomater, allt från busktomater till pärontomater och cocktailtomater och de vill helt enkelt inte leva på min balkong, jag har fått väldigt lite tomater i förhållande till plantor, omsorg och kostnad så i år slänger jag in handduken!

 4. Barbro 16 januari, 2011 den 18:16 #

  Jag ger oxå upp tomatodligen, blir både billigare och enklare tror jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: