Förra torsdagen la jag en kyckling i marinad som vi skulle helsteka och äta på fredagen. Men det kom annat i mellan så den blev liggandes ingnodd i färskpressad apelsinjuice, apelsinzest, vitlök och örter tills på lördagen. Det var inte direkt en obehaglig upplevelse att äta upp den lilla rackaren, kombinationen apelsin, ingefära och kyckling är väldigt god.
Till apelsinkycklingen åt vi ugnsrostad pumpa, potatis och rotselleri och en fasligt god apelsin- & sherrysås. Åsoa som var över på middag sa att det var nog det godaste hon hade ätit i det Momanska köket, och när jag påminde henne om att hon säger det efter i stort sett varje måltid här, tittade hon bara oförstående på mig och sa: ”Men, då är det väl så!”
‘
Apelsinkyckling
- 1 hel kyckling
- 3 klyftor vitlök, finhackade
- 0,5 dl grovt hackad bladpersilja
- saft och zest från 2 apelsiner
- saft och zest från en halv lime
- saft och zest från en halv citron
- (1 bit chili)
- 0,5 tsk salt
- ca 1 tsk grovmalen svartpeppar
- 2 grovt skurna salladslökar
- ca 2,5 cm färsk ingefära, i tunna bitar
- 1 liten näve katrinplommon
- 0,5 apelsin
- 20 g smör
Gör så här:
- Tvätta kycklingen under kallt vatten och skär eventuellt bort stora feta bitar skinn. Gnid in kycklingen med salt, peppar, vitlök, persilja och zesten från alla tre citrusfrukter. Pressa över juicen från frukterna.
- Fyll insidan med: grovt skurna salladslökar, katrinplommon, 0,5 apelsin i klyftor/bitar samt ingefäran. Lägg allt i en plastpåse i kylen, helst över natten.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta ur kycklingen ur marinaden och låt den rinna av lite. Salta och peppra lite innan du lägger kycklingen på ett galler över en långpanna, lägg tunna skivor smör högst upp på kycklingen.
- Rosta kycklingen i ugnen i ca 60-70 minuter. Efter ca 30 minuter kan du ta ut kycklingen och ösa den, gör så 3-4 gånger tills den är klar så blir den saftig och får ett knaprigt skinn. Köttsaften ska vara klar när du skär i kycklingen, annars är den inte färdig.
Apelsin- & Sherrysås
- 2 msk smör
- 1.5 msk vetemjöl
- 0,5 dl sherry, jag använde halvtorr.
- 1,5 tsk tomatpuré
- 0,5 tsk soya
- juice och zest från 1 apelsin
- 1 dl grädde
- ca 4 dl av stekspadet från kycklingen
- 0,5 kycklingbuljongtärning, eller motsvarande fond
- 1 tsk honung
- Smaka av med salt och svartpeppar
Gör såsen så här:
- Smält smöret och vispa i mjölet. Sila stekspadet och vispa ner det i redningen. Tillsätt apelsinzest- och juice och tomatpuré, honung, soya, buljong/fond och sherry under vispning. Reda av med grädden och smaka av med salt och svartpeppar.
‘
‘
Ugnsrostad butternut squash, rotselleri, morötter, potatis och små plommontomater.
-Smaklig Spis!
/Moma
Inte illa att få högsta betyg varje gång! 🙂
Apelsin och sherrysås låter smarrigt!
Kan förstå att Åsoa tycker det. Även varje gång. Du är bra helt enkelt 🙂
Även denna pippirätt låter jättegod. Hur mjuk ska en butternut pumpa/squash vara för att vara mogen och hur vet man det?
De ugnsrostade grönsaker låter mumsigt. Ugnsrostat blir alltid gott, har du testat att slänga i några hela vitlöksklyftor när det är 15 min kvar? Också riktigt yum!
Bara jag i hela Sverige som INTE får tag på butternut squash känns det som! 😦 Har letat och ringt vartenda mataffär i stan… ingen har det kvar. Säsongen är över säger dom!
Har nu dock inköpt en orange vanlig pumpa så lite pumpa ska jag baka/laga framöver dock ej butternut squash!
Hanna: Det är bra med hungriga vänner som glupar i sig av allt man gör 🙂
Gun: Det var det också!
Emmy: HA, smickrare där! 🙂
Amy: Här är det i alla fall fortfarande i säsong, jag har inte ens märkt att den går ur säsong. Hoppas du hittar det snart! Och JA, rostad vitlök är super-duper!
Japp det är så!!!!!
Jag gör aldrig hel kyckling. Men nu blev jag lite sugen. låter ju fantastiskt gott!! Speciellt tillbehören…;)