Island Food
Jag ville testa att laga mat från någon av de andra västindiska öarna och lagom till att jag skulle iväg på romprovning med rom från Martinique slog jag till på en kycklinggryta från Martinique. Receptet kommer ursprunglingen från Levi Roots, men jag lagade inte med all frukt och grönt som han har i receptet, utan nöjde mig med potatis, morot, sötpotatis tillsammans med mango och det vart också väldigt gott, jag ersatte det fruktiga med att servera min pepper sauce till.
Jag går direkt på receptet, listan på ingredienser kan verka lång, men låt dig inte avskräckas utan ta det du har till hands, eller det du känner dig bekväm med så blir det bra.
Martinique Coconut Chicken Curry
Receptet är för 6 personer
- 12 bitar kyckling, gärna lår och klubbor
- salt och svartpeppar
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1/2 till 1 urkärnad chili, gärna gul eller orange habanero, finhackad
- 1 tsk flingsalt
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk gula senapsfrön
- 1/4 tsk gurkmeja
- 4 msk neutral olja
Grönsaker och frukt att stoppa i grytan:
- 500 g butternut squash, tärnad i 2-centimeters kuber
- 2 gula lökar, skuren i grova bitar
- 2 bergine, tärnad i 2-centimeters kuber
- 2-3 potatisar, tärnad i 2-centimeters kuber
- 1 mogen mango, skalad och tärnad
- 1 papaya,skalad och tärnad
- 3 små lagerblad
- 4 dl cocosmjölk
- 3 dl kycklingbuljong
- 1 msk tamarind pasta
- Juice från 1/2 lime
- 1 1/2 msk rom
- Mortla kryddblandningen till en kryddpasta.
- Tvätta och skär bort överflödigt fett från kycklingdelarna.
- Salta och peppra kycklingen.
- Bryn kycklingen gyllenbrun i olja och ta ur den ur pannan och ställ den åt sidan.
- Bryn lök, potatis och butternut squash, när grönsakerna börjar att mjukna tillsätter du kryddpastan och fräser det så att du frigör alla smaker. Rör så att det inte bränner.
- Lägg tillbaka kycklingen i grytan och tillsätt lagerbladen, cocosmjölk, kycklingbuljong och tamarindpasta.
- Låt grytan koka upp, vrid sedan ner temperaturen och låt det småputtra tills kycklingen är mör och genomkokt, ca 30-40 minuter.
- När det är ca 5 minuter kvar av koktiden tillsätter du mango, papaya, limejuice och rom. Rör om och lägg på locket, koka tills frukten är varm.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med ris.
-Lycka till och smaklig spis!
/Moma
Jag har varit på Martinique och kan intyga att maten är fantastiskt god!
Have mercy en sån radda med gott! Ska erkänna att mängden avskräcker lite grand men smaklökarna säger ”jo, jo”. Och när jag föreställer mig stå där och mortla som Jamie Oliver så verkar det ju kul att laga också. Om jag ställde fram den här grytan till Mannen skulle han dyrka mig ännu mer:-) Bara en sån sak…
PS You got mail!
Fantastiskt massa godsaker i denna gryta!
Sv: Hm, föreläsningen var faktiskt en besvikelse, men minglet efteråt var mycket trevligt iallafall:-)
Mmmm denna ska jag göra fast utan kyckling då. Pepper sauce låter gott och ska också testas!
Read Lottas mail 😉
Åh hå hå… Så underbar mat! Ja, tack! Borde inte vara så svårt att svänga ihop, för jag har nog allt hemma. Behöver bara köpa lite frukt. Imorgon ska det shoppas!
Ja, läs Lottas mail! (tror jag, hi hi…)
Louise: Jag har hört att det är bedårande vackert också!
Lotta: Jo, jag håller med om att det är en fasligt lång ingredienslista, men man får ta av det man vill ha liksom 🙂
Mrs Sunshine: Trist på föreläsningen, tur att minglet var desto bättre!
Amy: Det tycker jag du ska! Ni är ju för söta, tänk om ni bodde lite närmre!
Emmy: You got mail! ❤
Åh, det där ser gott ut! Vilka härliga ingredienser!
Ser verkligen galet gott ut!
Hepp! Fasen vilka godsaker du tryckte ner i den grytan. Och jag som just börjat försöka mig på kyckling igen efter några års uppehåll. Men först, ska jag göra din Tobago-kyckling!
Mmmm, this looks delicious, I love a good curry.
Levi Roots is an absolute genius – we have his cookbook and used to LOVE experimenting with new Caribbean recipes in Cayman. Aaah, I miss it! Your pepper sauce looks fantastic too.