Första gången jag åt Birgittas tomat- och ingefärsmarmelad föll jag som en fura, den var precis lagom söt med en fin touch av ingefära. Det är bara två små problem, 1) den är försvinnande god. 2) den är från Birgittas Matbod på Öland, inte direkt nästgårds för mig.
Men för några veckor sedan blev jag kaxig och tänkte ”Hur svårt kan det vara..?”. Sagt och gjort, fast med andan i halsgropen för jag gillar inte att försöka experimentera fram sådant som jag tycker väldigt mycket om- för risken att det inte blir perfekt känns för stor. Men den här marmeladen blev perfekt, bra konsistens, lagom söt och med en frisk smak av ingefära.
Tomat- & Ingefärsmarmelad
- 500 g tomater, jag hade mormors egenodlade körsbärstomater
- Saften från en citron, samt skalet (bara det gula) från hälften av citronen.
- 0,5 dl vatten
- 3,5 dl syltocker
- Knappt en matsked finriven ingefära
Gör så här:
- Skär tomater i klyftor om du använder körsbärstomater, annars i mindre bitar.
- Skär bort allt det vita från citronskalet och skär det i mycket små bitar.
- Koka tomater, citronskal, vatten och saften från citronen under lock i ca 20-30 min.
- Ta grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 min.
- Låt marmeladen stå några minuter och häll upp den i rena varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
/Moma
Det kan väl inte bli fel med tomater och ingefära? Mmm, ska jag testa. Kanske tar jag i lite mer ingefära….
Jag har aldrig ätit tomatmarmelad, men det låter jättegott!
Tomater är ju det bästa som finns, det säger jag ju alltid. Se här, tomatmarmelad kan man göra också! Förstod du inte att du också skulle greja att göra det 🙂
Gjorde också en tomatmarmelad för ett tag sedan, dock hann jag aldrig äta den för den möglade på två röda.
Men desto större anledning att göra en ny, med ingefära såklart.
Tänka sig att jag inte gillar Birgittas marmelader. De är för fasta tycker jag även smakerna väl inte är så tokiga. Jag äter mest marmelad till dessertostar och då vill jag ha kryddiga marmelader. Men med mycket ingefära i så måste det bli gott. Säg bara till när du vill ha lite marmelad levererad från Öland. Jag borde komma med den personligen då va? 😉
Amy: Ja, testa vetja 🙂
Katarina: Det är jättegott, även om jag inte skulle vilja påstå att det direkt smakar tomat.
Lotta: Nä, jag trodde de hade något magiskt i burkarna som jag köpt 🙂
Kim: Nej, vad trist att den möglade, kanske fick du in nåt som inte skulle vara med, eller för lite socker kanske..? Men skam den som ger sig, på’t igen bara!
Emmy: Jag håller med om att deras är lite för fast, jag vet att min syrra sagt samma sak. Men den här vart lite lösare, men jag skrev aldrig det i fall någon skulle få för sig att den är lös för det är den inte- den är precis lagom 🙂 JAAA; kom personligen (med eller utan marmelad)!!
Tomatmarmelad har vi gjort, men inte med så god smaksättning som ingefära. Låter som det skulle passa fint till brieost eller liknande?
Åh vilket bra recept! ser urgott ut! Älskar tomater så det här måste jag prova.
Mårtenssons: Det tror jag visst, själv äter jag den gärna på knäckebröd med stark ost, eller rostat bröd med dito.
Tant Gul: Testa vetja, jag älskar den!
YUM! I’m going to have to give this a go tonight I think, looks absolutely delish!
Elly: It really is- try it, simple to make and delish!
Tack för tipset. Testade för ca en månad sedan o det blev en burk till mig o en till min granntant. Hon hade med den till sitt kompisgäng i systrugan o vi fick 9 av 10 tummen upp😄👍🏻
Nu lagar jag mer på årets sista skörd o hoppas få ihop några mindre burkar att ge bort till jul.
Tack, vad kul att ni gillade den! Jag tror bestämt att jag också ska ta och göra en omgång!
TACK!! Jag älskar Birgittas matbods tomatmarmelad, så detta ska jag absolut testa!