Choooklad

30 Nov

Cocoa Tea

I Västindien dricker man varm choklad, Cocoa Tea, oftast gjort på hett vatten och kakao som man river från kakobollar, gärna toppat med färskriven muskotnöt. Inte sällan är Cocoa Tea det första man dricker i Tobago på julmorgonen.

Jag har dock aldrig förstått mig på det där med varm choklad gjort på vatten, men så är jag ju sprungen ur den svenska O’Boy-generationen. Även om jag lagt O’Boyen på hyllan för länge sedan händer det att jag dricker varm choklad. Ibland med en skvätt rom i, ibland med en klick vispgrädde men alltid på bra choklad som jag smälter i varm mjölk tillsammans med lite råsocker.

Nästa gång du gör varm choklad, testa att toppa med lite muskot och varför inte någon droppe Angostura Bitter, du ser, det är nästan så att du tar sig T/R Västindien på det!

Så från choklad till rom, bland det bästa Västindien har att erbjuda i matväg, tar vi oss vidare till den där lilla kakan på bilden, det är inget mindre än Johans romkaka incredible (jag förstår att ni tvekar nu när ni ser hur mina ser ut i jämförelsevis med Johans- men det är sant!).

Jag dreglade över dem i ett år innan jag kom till skott att baka dem , men nu har jag frysen full (okej, lögn, bara några kvar), att plocka fram och tina vid behov. Kakan är fin som den är i egen skrud men också väldigt god med lite grädde och frukt till.

Varsågod, här inne på Matgeek hittar du Johans recept på Romkaka.

/Moma

 

9 svar till “Choooklad”

 1. Katarina 30 november, 2012 den 09:21 #

  Vatten och kakao låter lite vattnigt 🙂 Rom och muskot ger säkert en god smak till den varma chokladen!

 2. Emmy 30 november, 2012 den 11:15 #

  Vi köpte kakaokulor eller vad man kan kalla dem för att lägga i varmt vatten och göra choklad på Tobago, men nja… Vi testade även att ha dem i mjölk, fast fick även då tillsätta lite annat för att vi skulle gilla det.

 3. Lotta i Två Små Kök 30 november, 2012 den 14:01 #

  Choklad med varmt vatten låter sådär, men med mjölk så! Jag har inte gjort mörk choklad på annat än kakaopulver och socker. Än så länge. Att smälta ner ”hård” choklad låter ju kanon. Och den där kakan… Tycker din ser jättefin ut också!

  Kram och trevlig helg!

 4. LiLo 30 november, 2012 den 17:22 #

  Kakan såg inte illa ut, alls! Jag brukar faktiskt göra min choklad på vatten och kakaopulver, för choklad har jag aldrig hemma…
  En bit kanel och lite kardemumma kan slinka ner ( jaja, lite rom eller konjak också ibland) 🙂

 5. Elly 30 november, 2012 den 17:52 #

  Cocoa tea and rum cake sound pretty divine to me!! I’m back in Cayman and about to have my first Cayman beef, plantains and coleslaw and I’m sooooo hungry!!

 6. Amy's piece of cake 1 december, 2012 den 16:30 #

  Mjölk med choklad låter bättre 🙂 och musköt på låter mycket gott kära Moma!

 7. Rasmus 1 december, 2012 den 18:50 #

  Jag brukar också göra min varma choklad på just några chokladbitar som får smälta i mjölken (och med kakaopulver för att ytterligare förstärka chokladsmaken), och smaksätter med ett antal kryddor. Muskot är ofta en av dem, liksom kanel, chili, vanilj, kardemumma och ingefära. Och så lite råsocker eller farin förstås.

  http://vegologi.blogspot.se/2009/12/lyxig-varm-choklad.html

 8. Moma's Kitchen 2 december, 2012 den 10:29 #

  Katarina: Jo, lite vattnigt va 🙂

  Emmy: Jag har aldrig testat de där bollarna men jag vet att man ska riva dem, ni gjorde väl det, ni la de väl inte bara att simma och dra i vattnet..? 🙂

  Lotta: Haha, gulle dig!

  LiLo: Du har aldrig choklad hemma någon längre tid menar du? Du mumsar glatt i dig sonens julchoklad i rask takt så det inte blir över något till varm choklad!

  Elly: No, I’m not jealous at alll with you world travellers! Hope you’re having a blast!

  Amy: Ja, muskot, denna fantastiska lilla nöt som passar till både mat och bak!!

  Rasmus: Du, den chokladen lät inte illa! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Livets kryddor | - 7 april, 2013

  […] använder man den i både i mat och bak, men även till att riva över rum punch och över varm choklad, en väldigt allsidig krydda med andra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: