Jag gjorde chokladmousse efter Johans recept till nyår, och jag håller med honom om att det är så här man alltid borde ha gjort! Gör din mousse med en schysst choklad, det är ju den som bär upp den här desserten. Vad som är en schysst choklad är upp till dig att avgöra, Johan använde sig av 65 procentiga Grand Cru och jag använde 66 procentiga Cru Caraibe.
Den här chokladmoussen blir relativt fast men len och det passar mig fint för jag är inte överförtjust i fluffiga saker.
Chokladmousse
Tid: Cirka 30 minuter
- 3 msk strösocker
- 2 msk vatten
- 250 g bra choklad
- 3 st äggulor
- 1, 5 dl + 3, 5 dl vispgrädde
- Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
- Koka upp 1, 5 dl grädde och slå över chokladen, rör tills all choklad är helt löst.
- Häll strösocker och vatten i en kastrull och koka upp.
- Vispa ner äggulorna i sockerlagen, vispa hela tiden så att inte äggen koagulerar och det blir grynigt.
- Sätt kastrullen över ett vattenbad och fortsätt vispa hela tiden. När det börjar bli krämigt sätter du ner kastrullen i iskallt vatten, det är viktigt att den kallnar fort, medan du fortsätter vispa.
- Vispa resten av grädden (3, 5 dl) ganska hårt. Vänd försiktigt ner äggen och därefter chokladensmeten, rör försiktigt så att du får en jämn mousse.
- Fördela i portionsformar och ställ kallt.
Du kan servera moussen rakt upp och ner som den är eller toppad med färska hallon eller med en passionsfruktsås, eller med hackad karamelliserad mandel för att få lite crunch. Det är ju som bekant också gott med salt och lakrids till choklad, så lite mortlad turkisk peppar eller Lakritsal på toppen ger en god twist till chokladmoussen.
/Moma
Åh det är så gott förra vintern hade jag dille på sådan här mousse:)
Inte överförtjust i fluffiga saker?
Vilken tur för mig att det bara gäller saker och inte medmänniskor 🙂
Din fluffiga vän ❤
Len chokladmousse mmm det är verkligen en klassisk och god efterrätt!
Sv: Tack det är fint och vi överlevde jul och nyår också! 🙂
Jag har varit lite feg på just mousse:ar, är lite för rädd för att misslyckas. Men måste nog testa det här receptet, ser så perfekt ut.
En riktigt god chokladmousse är helt ljuvligt. Just choklad sitter dessutom riktigt fint efter en god middag.
Hoppas du får en fin vecka! Kram.
Wow, this recipe truly sounds (and looks!) amazing, will def be giving it a go Moma!
Oj vad härligt det såg ut.
Gott! Med lite crunch till också, lakrits skulle det nog bli… Har bara gjort mousse på pulver än så länge men än finns det hopp för att göra en från scratch, speciellt med så här bra inspiration!
Mousse är mys! Gjorde en på avokado en gång i höstas, förbluffande gott faktiskt! Den enda mousse jag gjort själv. Än så länge 🙂
Milla: Det kan jag mycket väl tänka mig!
LiLo: Haha, fylliga saker: JA, fluffiga saker: nästan aldrig!
Amy: Javisst, saker blir inte klassiker utan en god anledning 🙂
Elly: Go, girl, it is amazing!
Pontus: Härligt var det, nästan så att jag åt direkt ur spritspåsen några dagar senare, fast bara nästan…
Lotta: Iiiih, på påse, om du lovar mig att testa från scratch nån gång så lovar jag att du kommer bli att bli mer än nöjd!
Hemmagjord chokladmousse (och annan mousse också för den delen) går inte att jämföra med köpe, den är så ofantligt mycket godare!
Aj aj aj så gott det här såg ut!