Fannie Farmer Cookbook är en amerikansk kokboksklassiker med närmare tvåtusen recept, första upplagan kom ut redan 1856.
I kapitlet ”Easy Breads” hittar man ett utsökt dadel- och valnötsbröd, som en kollega till mig bjöd på tillsammans med färskost till ett av våra morgonmöten en gång. Jag åt två bitar… och när ingen såg smög jag åt mig två till, sedan hade jag date nut bread cravings i två veckor och nu har jag lyckats tjata till mig receptet, tack Tina!
Jag tror det är menat som frukostbröd, fast jag tycker det är lite för sött för det, men då är det gott med syrlig färskost som bryter av mot det lite söta. Eller så gör man som jag gjorde och lyfter fram det söta och serverar det till fikan tillsammans med färskost, Dulce de Leche och karamelliserade valnötter.
Date Nut Bread enligt Fannie Farmer
- 2, 5 dl dadlar, i småbitar
- 0, 5 dl vatten
- 100 g socker
- 4 msk smör
- 1 ägg, uppvispat
- 240 g mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0, 5 tsk salt
- 1 dl valnötter, hackade
- Värm ugnen till 180 grader. Smöra en avlång form.
- Lägg dadlar, smör och socker i en bunke. Koka upp 0, 5 dl vatten och häll över det. Blanda runt så att smöret löser sig, låt det svalna.
- Vispa ner ägget.
- Rör i mjöl, salt och bakpulver, rör i nötterna.
- Häll smeten i formen och baka av i ca 50 minuter, tills en provsticka kommer upp torr.
- Låt brödet svalna under en handduk på galler utan formen.
‘
Dulche De Leche
Dulche De Leche är en latinamerikansk kolakräm som används i massor av sötsaker och bakverk. Det är väldigt lät att göra själv, allt du behöver är en burk sötad kondenserad mjölk som du kokar i en gryta med vatten i ca 2 timmar, se till att hela burken är täckt med vatten hela tiden.
Karamelliserade nötter
-
100 g nötter
-
4 msk socker
-
2 msk vatten
-
en nypa havssalt
- Grovhacka nötterna och rosta dem i en het, torr panna i ca 5 minuter. Lägg åt sidan.
- Ha i socker, vatten och salt i pannan. Låt koka i ca 3-5 minuter, utan att röra om, vicka på pannan om du tycker att sockret smälter ojämnt. Du vill ha en bärnstensfärgad karamell, men se upp så att sockret inte bränner vid.
- Tillsätt nötterna och rör runt så att karamellen täcker nötterna. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
‘
Dadel- och valnötsbröd med färskost, dulche de leche och karamelliserade valnötter.
‘
/Moma
Hur ljuvligt gott ser inte det där ut!
Det här verkar spännande…det måste jag prova!
Härliga bilder! *dreggel*
Skulle gärna äta det till frukost! Jäklar vilken fart det skulle bli på blodsockret 🙂 Fast sen skulle jag nog dala rejält och bli helt slö… Skulle nog få äta det till lunch och mellanmål också så är den saken ordnad 🙂
Det där tycker jag inte alls verkar vara jättegott och något vi skulle kunna äta när vi tar en trevlig utflykt någon gång, inte alls. Då ska vi äta morötter
Dekadent värre med den kombinationen. Låter galet gott!
Mm..gott det ser ut! Och den boken verkar vara jättespännande. Men har den verkligen så många sidor: Helt otroligt!
Katarina: Det hoppas jag, för det är verkligen jättegott! 🙂
Carina: Gör den!
Kalle: Tackar å bockar 🙂
Lotta: Jag åt faktiskt någon skiva till söndagsfrukosten, fast bara med färskost då, så gott så!
LiLO: Morötter du sa, morötter ska du få!
Elisabeth: Testa vetja 🙂
Tant Gul: Jag är lite sugen på att klicka hem den, men jag vet inte om den har så många recept nu eller om det är det totala antalet recept som de har gett ut, när de ger ut en nyutgåva tar de ju ofta bort några recept och fyller på med nya.
Yum, this looks amazing!
Snacka om att ta mellanmålsmackan till en helt egen division!
Men åhhh Moma, det här brödet sparar jag ner för att göra! Har även sedan länge ditt ris på min to-dolista… ska göras snart hoppas jag, kram!
Elly: Try it, and you’ll find out for yourself!
Emmy: Haha, jo, fast om man äter det så här blir det mer som fikabröd, typ mjuk kaka 🙂
Amy: Du får göra riset till lunch och kakan till mellanmålsfikan!
Ser strålande ut! Lika söt som Moma är! Löööv!
Amen herrejösses så gott det här ser ut!! Och så lustigt för igår funderade jag just på om man inte skulle kunna göra ett dadelbröd, jag tror inte jag hört talas om det innan och eftersom jag är GALEN i dadlar undrar man ju liksom. Sparar receptet – det här ska provas!
OCH dessutom köpte jag hem 1,2 kg dadlar igår! 😉
Din söte! Alltså, snacka om sockerchock, mycket bättre än en nakenchock om du frågar oss! Känns som en oerhört lyckad trio:)
Alma: Haha, jovisst, så där välbalanserat söt som jag! 🙂
Karoline: 1, 2 kg (!) – det var inte lite dadlar, då kan du baka många dadel- och nötbröd!
Mårtenssons: Fast det är inte så himla sött 🙂
Jag har blivit omvänd när det kommer till dadlar 🙂 Gjorde precis dadelbollar med lakrits i, oj så gott det var! Har också testat detta dadelbrödet bakat av en bloggare.. sååå gott det var!! Nu vill jag baka det själv också!
Vad roligt det är att titta igenom din blogg & alla fina foton/recept du har. Verkligen schyst och bra blogg kära du! =D
Karin: Tack, kul att höra att du gillar mitt lilla krypin 🙂