Livets kryddor

7 Apr

Caribbean Spices

Okej, den bristande matinspirationen gjorde att jag låste in mig i helgen och läste kokböcker och kollade på mat-tv, så idag vaknade jag mer redo än en scout att ta mig ann dagens middagsutmaning!

Det ena programmet jag såg var inspelat i Grenada och handlade om muskotnöt, en fantastisk krydda som vi använder alldeles för lite av i Sverige, I Västindien använder man den i både i mat och bak, men även till att riva över rum punch och över varm choklad, en väldigt allsidig krydda med andra ord.

Det andra programmet var inspelat i Karela, Indien och programmets huvudrollsinehavare i det programmet var kanel. En krydda som jag var mycket skeptisk till att använda i mat tills för ett par år sedan, jag är fortfarande inte jätteförtjust i rätter med kanel och torkad frukt, det blir för mycket kaka för mig.

Men kanel återfinns i flera karibiska rätter, den jamaicanska kryddblandningen Jerk Spice till exempel, och då refererar jag inte till de färdiga torra kryddorna du kan köpa på burk som mer liknar BBQ-krydda, utan the real thing. Jag fullkomligt älskar Jerk Chicken, Jerk Pork, Jerk Fish- Jerk anything!

En annan krydda som används flitigt i Västindien är Chines Five Spice, en kryddblandning som består av kanel, anis, fänkål, ingefära och kryddnejlika. Jag har köpt min Five Spice i Tobago, och jag gillar den bättre än de jag har köpt här hemma, jag tycker att det tenderar att vara för mycket anis och fänkål i dem. Fast man behöver ju inte köpa den färdiga blandningen, det går ju bra att blanda själv också och då kan man ju känna efter själv hur mycket av de olika kryddorna man vill blanda i.

Så vad blev det till middag efter allt detta förkovrande? Det blev en Five Spice Chicken med blodapelsin och en twist av muskot, om det blir gott återstår att se.

Här kan du förresten titta på programmen jag såg:

E6 Spice Trip: Grenada, nutmeg.

E6 Spice Trip: Karela, India, cinnamon.

Har du någon favoritkrydda/kryddblandning? 

/Moma

6 svar till “Livets kryddor”

 1. Ella 7 april, 2013 den 22:20 #

  Hahaha Moma! Det där har hänt mig åtskilliga gånger 🙂 Kul att du ville länka. Ingen aning om vad som inte funkar men här är url:en till biffinlägget: http://sottochsalt.com/2013/april/carpaccio-pa-polkabeta-braserade-gronsaksbiffar.html

  Hoppas det funkar nu!
  Kram och god natt 🙂

 2. LiLo 8 april, 2013 den 09:17 #

  Fivespice är lycka i en lite brun påse 🙂

  Muskotnöten och jag har ingen relation alls, men kanske vi ska få ihop det nu?

 3. Lotta i Två Små Kök 8 april, 2013 den 12:08 #

  Tillbaka med besked alltså! Tur att det finns inspiration att hämta så gott som överallt. Jag är jättenyfiken på kycklingreceptet så jag hälsar väl på snart igen då 🙂

 4. Hanna 8 april, 2013 den 18:36 #

  Muskot river jag faktiskt i lite allt möjligt, bara älskar den! Och five spice är gott, men jag har bara gjort min egen och den har nog varit lite mer som din, inte så anis-aktig. Behöver dock använda kryddorna i skåpet lite bättre – tack för inspirationen!

 5. Moma's Kitchen 9 april, 2013 den 07:22 #

  Ella: Ja, hö hö, tröttmössan!

  LiLo: Ja, du vet så väl vad gäller five spice, testa muskot nu också!

  Lota: Haha, ja, det kan man lugnt säga!

  Hanna: Jag har gått från att ogilla till att älska muskot!

 6. Amy's piece of cake 9 april, 2013 den 20:36 #

  Kryddor är verkligen livet… vad vore vi indier utan dom liksom 😉 Jag har många favoritkryddor… garam masala är en av dom men även gurkmeja går hem alla gånger! Kram 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: