Karibisk Choklad

14 Apr

Cocoa Tea, Chocolate Caribe

Cocoa Tea

I Västindien kan man köpa chokladbollar som man använder för att göra varm choklad, eller Cocoa Tea, eller Chocolate Creole som det också heter. En del öar kokar sin Cocoa Tea på vatten för att sedan tillsätta mjölk i form av sötad kondenserade mjölk, medan andra kokar den med mjölk eller cocosmjölk. Vissa öar har inga kryddor i sin färdiga choklad utan den består endast av rostade kakaobönor som mals och rullas till bollar eller cylinderformade chokladpinnar, andra har kryddor tillsatta.

Gemensamt för alla öar är i alla fall att man smaksätter sin varma choklad med kryddor så som kardemumma, kanel och muskot, sedan kan man variera sig lite med till exempel färska lagerblad, några stänk Angostura Bitter, eller några stänk vanilj- eller mandelessens.

Det går såklart att köpa vanligt kakaopulver även Västindien men de flesta västindier får något drömskt i blicken av gammeldags Cocoa Tea, då alla kan drömma sig tillbaka till barndomsminnen med cocoa tea och nybakad kaka eller bröd som då och då fick mätta belåtna ungar innan sänggående, eller till frukost, eller som eftermiddags treat. I Tobago dricker man det till exempel enligt tradition på juldagsmorgonen.

Nu är det svårt, för att inte säga omöjligt att få tag på den här typen av choklad utanför Västindien så då får du byta ut den mot vanlig kakao.

Old Fashion Cocoa Tea (2 pers)

  • ca 4 msk riven kakaoboll/pinne (alternativ 2 msk kakao)
  • 1 msk råsocker eller annat socker som har smak av karamell
  • 5 dl mjölk
  • 1 bit kanelstång
  • 0, 5 tsk kardemumma, som du stöter
  • en nypa muskot
  • en gnutta salt

Gör så här:

Koka upp och låt dra i 10 minuter, sila av och häll upp i koppar.

/Moma

11 svar till “Karibisk Choklad”

  1. Katarina 14 april, 2013 den 21:43 #

    Kardemumma blir säkert gott med kakao!

  2. Mårtenssons kök 14 april, 2013 den 22:18 #

    Attans så gott det låter. Kul att läsa om det goda också!

  3. pickipicki 14 april, 2013 den 22:26 #

    Där är dom ju, fina, fina kakaobollarna! Tack! ❤

  4. Lotta i Två Små Kök 15 april, 2013 den 10:44 #

    Otroligt läckert. Mina smaklökar skriker efter detta när jag läser. Jättekul att få veta mer om detta!

  5. Charlotta 16 april, 2013 den 08:46 #

    Det här låter UNDERBART!!!!

  6. Kalle 16 april, 2013 den 11:33 #

    Kardemumma och kanel är gott till choklad. Ska absolut pröva muskotnöt!

  7. Tant Gul 16 april, 2013 den 12:54 #

    Vad spännande och gott! Men lite synd ändå att man inte kan få tag på sådana chockladbollar. Inte någonstans här i Stockholm? Vilket fall ska jag prova med kakao.

  8. Hanna 16 april, 2013 den 13:43 #

    Så gott det låter! Och häftiga chokladbollar, sådana har jag aldrig sett.

  9. Moma's Kitchen 16 april, 2013 den 21:26 #

    Katarina: Helt rätt!

    Mårtenssons: Tack, vad kul att höra!

    Pickipicki: Här är dom!!

    Lotta: Du får väl titta förbi nån dag så bjuder jag på en kopp 🙂

    Charlotta: 🙂

    Kalle: Do it!

    Tant Gul: Jag tvekar att de finns att få tag på, såvida inte Duane på Small Island Chocolate tar in och säljer, annars får du komma hit!

    Hanna: En raritet 😉

  10. Lotta 17 april, 2013 den 18:17 #

    En sådan vill jag ha!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Men vad är det här? | pickipicki - 16 april, 2013

    […] Ledtrådar: 80 gram, drickbar, rest långväga, en chokladboll men ändå inte. Rätt svar hittar du inte här, men här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: