Så här i grilltider måste jag få tipsa er om en fantastiskt god marinad, jamaicansk jerk-marinad, jag använder den ofta när jag grillar kyckling men den är god till fisk och fläskkött också.
Man kan nog säga att det är jerk-marinaden som har satt det jamaicanska köket på kartan. Jerk finns i en mängd olika varianter, en del som torkade kryddblandningar och andra som marinader på flaska. Självklart tycker jag att den hemgjorda är bäst, då den ger en bredare och fylligare smak än de köpta.
Jag använder helst lårdelen på kyckling då den är saftig och smakrik och när jag grillar låter jag skinnet sitta kvar. Det går såklart bra att tillaga kycklingen i ugn också om du inte har tillgång till grill.
Jamaicansk Jerk-marinad
till ca 1 kg kycklingdelar
- o, 5 dl smakneutral olja
- 1 lime, zest och juice
- 2 st salladslökar
- 2 klyftor vitlök
- en bit gul habanero, eller annan chili efter smak
- 10 st kryddpepparkorn, nymalda eller nymortlade
- 0, 5 tsk torkad timjan
- 0, 5 msk kanel
- 0, 5 tsk salt
- 0, 5 tsk nymald svartpeppar
- ca 0, 5 tsk muskotnöt, gärna nyriven
- 1 kork rom
Mixa alla ingredienser i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Tvätta kycklingen och skär bort eventuella hinnor och överflödigt fett. Marinera köttet i minst två timmar, men det går utmärkt att marinera över natten också.
När du ska grilla köttet torkar du bort, eller skakar av lite av marinaden, annars rinner den ner på glöden och du får kyckling som smakar mer åt brandrökshållet, inte gott.
/Moma
Såg just att ”din” snabbe man, Usain Bolt, ska komma till Malmö snart. Kanske det blir att laga mat åter igen till honom?
Säkert hade en marinad som denna gått hem, det gör den i alla fall här:)
Låter gott, man kan väl minska ned på kanelen, eller hur?
Skall provas till helgen. Låter mycket gott!
Mmmm…..
De dofterna, den smaken. Det är tamejtusan lycka det 🙂
Mårtenssons: Ja, då får han ta och komma hem hit i så fall 🙂
Barbro: Klart man kan, men det vill man inte för det blir så gott som det är och smaken blir inte ”kanelig”, för det gillar jag inte!
Maria: Ja, gör det, det blir väldans gott! 🙂
LiLo: Du vet vad du pratar om du! 🙂
Yeah I do!
We have our own version of this marinade, absolutely love it! Will have to give yours a go soon too.
Jag lovar testa! Tror jag redan nu kan säga att vi kommer älska smakerna.
LiLo: 🙂
Elly: We can swap and try out each others! 🙂
Emmy: Det kan jag med lova!
Verkar super gott!
Nu äre igång, har två kycklingfiléer som ligger och gosar till sig i kylskåpet! Nu ska jag bara fixa vädret också, just nu spöregnar det och inbjuder inte det minsta till grillning… 😛
Inte fan gör det det: Det är det också 🙂
Plommonet: Vid regn så får du ta fram paraply eller stekpanna!