I helgen som gick hade jag finfrämmat, Tina och Carl var här på karibisk afton. Till dessert testade jag att laga något jag vare sig lagat eller ätit förr, på engelska heter det Coconut Flan och på spanska heter det Flan de Coco.
Flan de Coco är Puerto Ricos nationaldessert, det är en pudding som görs på cocosmjölk, kondenserad sötmjölk, socker och ägg som man gräddar i vattenbad likt crème caramel.
Man kan göra det i en enda stor form, men jag tycker det är finare att servera från portionsformar.
Flan de Coco
- 1 dl socker
- 3 ägg
- 1 burk kondenserad sötmjölk
- 2, 5 dl cocos mjölk
- 2 dl mjölk
- 1 tsk vanilj pulver
- 1, 5 dl rostad cocos till garnering
Gör så här:
- Värm ugnen till 160 grader.
- Smält sockret tills det karamelliseras i en liten kastrull, det ska ha en bärnstensfärgad nyans. Fördela sedan karamellen i formen/formarna. Ställ formarna i en ugnsfast form som du sedan fyller med 2/3 kokhett vatten.
- Vispa äggen luftigt.
- Vispa ner mjölk, sötmjölk, cocosmjölk och vanilj.
- Häll mjölk- och cocossmeten i en ugnsfast form eller flera mindre.
- Fyll den ugnsfasta formen med 2/3 kokhett vatten och baka av i ca 1 timme för en stor form och ca 40-45 min för mindre formar, puddingen ska ha stannat av, men fortfarande vara lite dallrig i konsistensen.
- Medan puddingen fortfarande är varm fördelar du rostad cocos på toppen, det som blir botten då du serverar din Flan de Coco.
- Förvara puddingen i kyl, gärna över natten eller i alla fall i 6 timmar.
- Vid servering skär du försiktigt runt kanten på formen/formarna och vänder över dem på ett fat så att karamellen rinner ut på toppen. Om de inte vill lossna så värmer du dem lite på spisen eller med hjälp av en brännare.
- Garnera gärna med färska bär och servera eventuellt med lättvispad grädde till.
-Smaklig spis!
/Moma
Låter helt ljuvligt gott!!
Åhh. men åååh va gott!
Åhå, vilket recept!
Det svåra är väl att inte slurpa i sig alla små portionsformarna själv, innan de hinner komma ut till gästerna. Ser toppen ut, jag önskar jag var nära nog att vara middagsgäst ibland!
Och vad gott det ser ut , önskar oxå jag bodde närmare godsakerna!
Härligt med en variant på den klassiska creme caramelen. Låter ljuvligt gott!
Jag har officiellt dött och hamnat i söthimlen. Det här kan vara det godaste jag har skådat EVER!
Sofie: Gillar man cocos så är det ljuvligt gott!
LiLo: Haha, att få dig att oh:a över en dessert då har man gjort nåt bra!
Plommonet: Men NÄR kommer du till Stockholm?
Barbro: Nu bor du ju inte så jättelångt ifrån mitt kök!
Sandra: Jag har faktiskt inte gjort den klassiska nån gång, men det är alltid kul med varianter av det klassiska.
Charlotta: Haha, sötnos!
Jaaa du, är den lika god som den är snygg så har du gjort något genialt!
Hjälp så gott det låter! Jag går upp i vikt bara av att läsa receptet för jag vet ju att det här receptet bara skulle räcka till en person dvs MIG 😉
Åh, där är den där finingen igen. Ser så fantastiskt gott ut. Jag har som jag skrev på IG har jag tänkt bjuda på någon slags flan på min kommande 40 årsfest (eller om det är 30 jag minns inte riktigt…) då jag har tänkt att ha spanskt tema. Problemet är att jag måste göra en variant utan mjölkprodukter. Så den klurar jag lite på. Men flan är ruggigt gott och med smak av kokos låter ännu ljuvligare!
Kim: Den är lika god som du är snygg!
Ann-Sofie:Att titta på matbilder är ungefär som fönstershopping 🙂
Emmy: Den spanska brukar väl vara med apelsin va? Du klurar säkert ut nåt!
Vilket vackert foto och det låter onekligen gudomligt gott! 🙂 Kram!
Vi kan inte mer än stämma in i firarkören, jädrar i lådan så lockande receptet är!
Lite god rom i glaset till känns som det borde passa fint till?
Amy: Tack, söta!
Mårtenssons:Javisst passar det fint med lite rom i glaset bredvid, man kan till och med ha rom i självaste puddingen, the more the merrier 🙂