Banan+choklad+nötter=kärlek

28 Nov

DSC_0196 DSC_0180

Jag vet inte hur det är med er men jag känner mig extremt trött och sliten just nu, den här hösten har varit fylld med lite för mycket jobb och alldeles för lite umgänge. Allt jag vill just nu är att snön ska komma och bädda in mörkret i ett vitt fluffigt täcke och att jullovet ska komma så att jag kan vara hemma och baka och dra runt i pyjamas dagarna ända.

Men ni som fortfarande har lite ork kvar kan ta och baka den här fantastiskt saftiga choklad- och banankakan! Det kanske inte är en typisk julkaka men den passar alldeles förträffligt bra till en kopp värmande glögg.

Choklad- och banankaka toppad med valnötter och kola

  • 142 g mjöl
  • 27 g kakao 
  • 3/4 tsk bikarbonat 
  • 0, 5 tsk salt
  • 100 g socker
  • 80 g ljust muscavadosocker 
  • 1 ägg
  • 118 ml smakneutral olja 
  • 236 ml mosad banan (ca 3 st)
  • 90 ml gräddfil eller grädde
  • 3/4 tsk vaniljpulver 
  • 2, 5 dl valnötter
  • 50 g hackad mörk choklad
  • ströbröd/cocosflingor till formen
  1. Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en sockerkaksform, jag brukar bröa med cocosflingor.
  2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Ta fram en annan skål och vispa socker, muscavado, ägg och olja. Tillsätt vanilj, banan och gräddfil och blanda.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd in det i smeten och tillsätt hälften av valnötterna tillsammans med den hackade chokladen. 
  5. Häll smeten i den förberedda formen och baka av i ugnen i ca 1 timme, eller tills provstickan kommer upp torr. Låt kakan svalna på galler innan du glaserar den. 
  6. Toppa med kolasås och resten av valnötterna, jag brukar snabbrosta mina nötter i stekpannan för att maxa nötsmaken.

Kolasås: 

  • 1, 75 dl socker
  • 290 ml vatten
  • 1 msk smör
  • 0, 6 dl grädde
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • Tillsätt socker och vatten i en mediumstor kastrull och låt det koka på medelvärme, rör  tills sockret har löst upp sig helt.
  • När sockret har löst upp sig fortsätter du att koka det på medelvärme till det får en bärnstensfärgad nyans, det tar ca 5 minuter. Rör INTE, på sin höjd kan du svänga runt lite på kastrullen.
  • När sockret har karamelliserat sig och fått en ljus bärnstensfärg tar du kastrullen från värmen och tillsätter smöret.
  • Tillsätt sedan grädden under tiden du vispar tills du får en jämn sås.
  • Vispa ner vanilj och häll över din kolasås i en skål eller kanna, låt den svalna i 10-15 minuter.

Ps. Om du inte ids göra egen kan du toppa kakan med glasyr av florsocker som du rör ut i lite vatten. 

/Moma

10 svar to “Banan+choklad+nötter=kärlek”

  1. Katarina 28 november, 2013 den 13:17 #

    Den ser så saftig ut och banan i bakverk är gott! Kolasåsen gör den extra god.

  2. Plommonet 28 november, 2013 den 15:45 #

    JATACK för en rejäl bit såndär till en rykande varm kopp glögg!

    Apropå Sthlmsresa – jag fick i dagarna veta att jag _kanske_ får förlängt vikariat till januari, så innan jag vet hur det står till med jobb, behöver jag hålla extar hårt i slantarna. Ingen resa uppåt på ett tag, alltså. Trååk! =/

  3. Lotta i Två Små Kök 28 november, 2013 den 16:35 #

    Moma + grymt recept + någon annan bakar till mig = kärlek 🙂 Galet gott o visst är det härligt med solsken i november! Det hade kunnat vara ännu värre nu i november som väl är den tyngsta o tröttaste på året… Hoppas det snart blir jullov för dig o umgänge är ju lätt fixat!

  4. Kim 29 november, 2013 den 10:00 #

    Jag känner mig faktiskt (peppar peppar) rätt så pigg för den här årstiden, men visst längtar jag efter jullov jag med…! Och då ska det bakas och mysas och ätas kakor en masse.
    Men först så ska jag skaffa mig en sån där sockerkaksform som du har, de är så fina. Och sen ska jag baka den här kakan. Och äta upp själv.

  5. Ann-Louise 29 november, 2013 den 20:19 #

    Gudars vad gott! Att man alltid lyckas surfa runt på matbloggar när man är sugen på allt möjligt. Det där med att ha liiite för mycket jobb att göra känner jag igen mig i. Varje kväll den senaste månaden har jag haft en massa jobbrelaterade saker att ta itu med, efter mitt vanlig arkitektjobb och lek, matning & nattning av barnen. Allt har egentligen vart roligt men ibland blir det lite för mycket. Jag ser fram emot en lugn jul och där jag ber min mamma baka den här kaka till mig. 🙂

  6. Moma 29 november, 2013 den 23:44 #

    Katarina: Visst är det!

    Plommonet: Äsch då, då håller jag tummarna att du får förlängt (medan du håller i stålarna)!

    Lotta: Ja, hurra för julledighet och kakbak!!

    Kim: Haha, tror jag det, du är ju nykär!

    Ann-Louise: Man får passa sig, även roliga saker kan vara uttröttande!

  7. Charlotta 1 december, 2013 den 11:31 #

    …. + Charlotta = SANT.

  8. Barbro 1 december, 2013 den 21:32 #

    Kan gå i god för att kakan var mycket god och då gillar jag i vanliga fall inte banankakor!

  9. Mårtenssons kök 3 december, 2013 den 20:26 #

    Seg, så seg, var november, men nu när december gjorde intåg så piggnades det till lite här, tack och lov. Fast vi hade ändå kunnat tänka oss att sätta tänderna i din chokladkaka, var så säker!

  10. Pia 9 december, 2013 den 12:23 #

    Hej!
    Tack för receptet! Har ett foto på min kaka (ej så värst imponerad av glasyren…ha, ha) på min blogg. Har länkat till din blogg. Kakan var jättegod och likaså glasyren, men jag misslyckades med den, den blev aldrig karamelliserad.
    God Jul!

Lämna ett svar till Plommonet Avbryt svar