I veckan som gick la Roy Fares ut bilder på saffransmazariner på Instagram och jag föll som en fura. Jag minns fortfarande de mazariner som mamma gjorde någon gång för hundra år sedan, de var fantastiska, mjuk mördeg fylld av crunchig mandelfyllning, långt ifrån de köpta som består av nån slät sörja.
Så med Roys saffransmazariner på näthinnan och mammas crunchiga i minnet begav jag mig ut på receptjakt, det här är vad jag fick fram efter lite trixande. Rom, och Angostura Bitter ger den perfekta balansen till saffranet.
Jag hade ganska små formar, så jag gissar på att receptet ger ca 20 kakor om man gör i vanliga mazarinformar.
Gyllengula Saffransmazariner
- 200 g smör
- 270 g vetemjöl
- 0, 5 dl socker
- 0, 5 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- 1 msk kallt vatten
- Skär smöret i kuber.
- Blanda ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare.
- Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt i hop till en deg.
- Tryck ut degen i formar, låt formarna vila i kylen ca 30 min.
Fyllning
- 200 g sötmandel
- 100 g rumsvarmt smör i kuber
- 2 dl socker
- 2 paket saffran
- 0, 25 tsk Angostura Bitter Orange (eller apelsinzest, ca 0, 5 tsk)
- 0, 5 msk rom
- 2 ägg
- 1 äggvita
- 2 bittermandlar, finrivna
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa mandeln i en matberedare. Tillsätt smör, socker, saffran, bittermandel samt Angostura och rom.
- Rör i äggen och äggvitan, ett i taget, mixa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna ställda på en plåt.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna på galler.
- Mazarinerna går bra att frysa, de håller i 2-3 månader i frysen, fast det är tveksamt att de räcker så länge.
- Pudra kakorna med florsocker när de ska ätas.
‘
/Moma
Åhåjaja, de här ser ju helt oemotståndliga ut! /pusspåre
Låter helt fantastiskt, jag får inte nog av saffran!
De ser så underbart goda ut! Jag är inte så förtjust i saffran, men i små mängder går det.
Verkar supergott, tycker att det ser ut som en perfekt efterrätt till en god kopp kaffe efter julmaten!
I huvudet på Elvaelva: Tack å bock!
Karin: Då tycker jag du ska testa de här!
Katarina: Jag kan tycka att saffran lätt tar över och då blir det inget gott, det behövs något för att balansera upp det hela, som tex rom, apelsin.
Barbro: Ja, kanske det kanske 🙂
Jag måste säga att din matbilder blir bara mer och mer lockande. Du har verkligen utvecklat ditt fotande. Att du sedan bakar och lagar en massa godsaker gör det ännu bättre. Saffransmazariner låter het ljuvligt gott! Din mjuka saffrans kaka med glasyr såg inte heller ut som något jag skulle tacka nej till!
Emmy: Tack söta du ❤
Saffransmazariner! Bara lyssna på det så fattar man ju att det måste vara hur gott som helst… Och sen att du har gjort dem och trixat med sprit som vanligt gör ju inte s(m)aken sämre 🙂 Håller med Emmy – det ser fantastiskt ut på bilderna! Du e duktig du 🙂
Kram!
Did and done! Jag gjorde dem här i Stora Julgodisverkstan dan-före-dan och så hade vi dem som till-Kalla-Anka-fika på julafton. Snudd på perverst goda, om du frågar mig! 😀