– Pepper, ketchup and Garlic sauce? Det är frasen man hör på alla snabbmatsställen på Trinidad och Tobago oavsett om man beställer Bake and Shark, pizza eller hela kitet med lokal mat. Ofta står det en bricka med alla tillbehören på så att man kan ta själv. Vitlökssåsen är såsen som från början serverades till den traditionella Bake and Shark men som numer serveras till det mesta.
Det är egentligen en sås som görs på majonnäs men jag föredrar att göra min på tjockyoghurt och sedan blanda ner majonnäs så att det tar bort det mesta av den syrliga smaken från yoghurten och så att såsen får en mer majonnäsig karaktär.
Garlic Sauce
- 2 dl tjockyoghurt
- juicen från en halv lime
- 4 msk majonnäs
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 tsk socker
- en nypa salt
- svartpeppar
- 3 blad shado beni (långbladig koriander) eller ca 2 matskedar vanlig färsk koriander
Gör så här:
Mixa yoghurt, lime juice, salt, socker, shado beni/koriander slätt med hjälp av en stavmixer eller en blender. Pressa ner vitlöken och smaka av med svartpeppar och rör i majonnäs, på så sätt får du en tjockare sås än om du mixar majonnäsen.
/Moma
Mmm, låter som en mycket god sås. Kram!
Funkar det med malda koriander frön eller ska jag köpa torkad/fryst ml ett finns?
Lite som vitlökssåsen vi fått lite här och vart i Turkiet, fast där skvätter de gärna lite vitt vin och hackad dill i istället för koriander och limejuice. Något av det bästa som man kan få med hem från semesterresor är väl all den goda maten, recept som tjatats till och eventuella matvaror som letar sig ner i väskorna:)
Katarina: Det är den 🙂
Kenneth: Det kanske går, men det blir nog en annan sås om man inte använder färsk koriander 🙂
Mårtenssons: Ja, heja semestern!!
Åh, it´s a keeper! Låter hur god som helst och något som kommer passa perfekt till alla grillkvällar i sommar.
Kram kram
Malin: Tro mig, den funkar till allt! :-)¨