Jag + Fastern V/S Fisk-Fastern 10-0

15 Apr

Jag brukar försöka bjuda in mig själv med armbågen när det står matlagning på menyn i farmorns hus på Tobago. Det kan ju tyckas lite konstigt att sticka till tropikerna och stänga in sig i ett smällhett kök och laga mat i värmen i stället för att hänga på stranden, men jag fullkomligt älskar det, speciellt nu när det har gått så pass lång tid att de litar på mig i köket (hahhaa as if!).

Sonens ena faster trodde hon var smart då hon släppte av en påse rökt torkad fisk till mig och hennes syster med orden”This yuh can cook!” och så hade hon det där illa dolda flinet, det är nämligen lite som en tävling emellan fastrarna om vem som kan laga den bästa maten, jag däremot kommer ganska lindrigt undan, jag är ju utlänning. Vi sa snällt tack, ingen av oss hade lagat rökt fisk förut, men vi höll såklart god min. Men vet ni hur mycket pill och meck det är innan man kan äta den där fisken, vi som känner fisk-fastern, vi vet att hon i alla fall vet…

I Västindien är det vanligt med saltad torkad fisk, Salt Fish och den här gången stod det alltså Smoked Herring på menyn, strömming som är saltad, torkad och rökt. Om ni tänker slaveri- långa båtfärder från Väst- torkat och saltat- bra hållbarhet, så förstår ni ursprunget till den saltade fisken och när ni har smakat så förstår ni varför det fortfarande är så populär i det karibiska köket.

Fastern och jag  fick äran att tillaga Smoked Herring från scratch, medan fisk-fastern, hon vi fick fisken av, drog på utflykt på landet. Smoked Herring förbereds på samma vis som Salt Fish, det vill säga att man antingen saltar av den genom att låta den koka i ca 20 minuter, eller så häller man kokhett vatten över fisken ett par gånger och låter den stå och dra ur saltet, sedan rensar man bort ben och delar fisken i småbitar.

Vi fick hetta upp fisken på stekbordet (eller vad det heter som de har på sina gasspisar) för att det skulle gå att få bort skinnet, eh, det var… inte lätt, sedan fick vi pilla väck alla ben och dela fisken i småbitar. Ni hajar att hon, fisk-fastern, flinade när hon drog på utflykts-dejt medan hon lämnade kvar oss i 50 graders värme för att pilla bort skinn och ben ur femtioelva rökta fiskar va?

Nåväl, efter att man har rensat fisken är det easy peasy, bara att sautera lök, vitlök, hot pepper och sedan ner i pannan med den rensade fisken, lite svartpeppar och så värmer man på någon minut sedan är din rökta fisk är färdig att serveras.

Jo, vi upp all fisk själva, låtsades inte om att vi visste att dejt-fastern skulle vilja ha mat när hon kom tillbaka. Har man inte rensat ska man inget ha!

DSC_0905 DSC_0910 DSC_0911 DSC_0925

Nicole, if you read this, ah sorry I used this picture of you, but I love you regardless and who does look like a model after cooking in a place hot like fyah, eh?

Det här var en av de fin dag, efter att vi ätit oss proppmätta drog vi ner till stranden och lät saltvattnet skölja bort all röklukt.

/Moma

4 svar till “Jag + Fastern V/S Fisk-Fastern 10-0”

 1. Barbro 15 april, 2014 den 23:26 #

  Verkar ”annorlunda” tänker mig böckling med vitlök, lök och chili med ris, men vad vet väl jag, det kanske är supergott

 2. Lotta i Två Små Kök 17 april, 2014 den 10:02 #

  Du fick ju med både kök och beach 🙂 Helt rätt, rensar man inte ska man inget få att äta! Låter helt underbart – både själva matlagningen även om det verkar ha varit meckigt att ta hand om fisken – och rätten ni skapade av fisken. Enkelt men gott. Och vilken avslutning. Som sagt, beach och bad på det. Förstår att du älskar stället!

  Ha en härlig påsk!

  Kram

 3. Moma's Kitchen 19 april, 2014 den 12:42 #

  Barbro: NoOOo, det är inte som böckling, den här är saltad och torkad och väldigt fast i konsistensen 🙂

 4. Mårtenssons kök 21 april, 2014 den 11:41 #

  Inget konstigt alls att man ställer sej i köket, det är ju där det händer! Vi som älskar fisk känner att denna sortens firre verkligen är något man skulle vilja testa för det låter väldigt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: