Steam Fish- en jamaicansk klassiker

16 Aug

Steam Fish with Ochro

Ibland hör jag folk säga att de inte tycker om fisk, då tänker jag att det är för att de inte ätit fisk tillagad på rätt sätt. Att äta fisk på karibisk sätt är alltid rätt, vare sig den är friterad, i soppa, grillad över öppen eld eller som här- ångkokad.

I Västindien är man inte rädd för att krydda sin fisk och du kan vara lugn- det smakar fortfarande fisk. Det är inte så att man dödar fisksmaken man bara upphöjer den samt möjligheten att äta fisk på många olika sätt och vis.

Steam Fish med okra är en klassiker i det jamaicanska köket. Det är en mild men ändå smakrik rätt och den hör till min samling av comfort food. Ofta ångkokar man hel fisk, men det funkar bra med delar eller filé också, bara man ser till att fisken inte kokar för länge eller för hårt så att den faller sönder.

Steam Fish with Ochro

Marinad till ca 500 gram fisk

  • limejuice från 1 st lime
  • nymald svartpeppar
  • ca 0, 5 gul lök, tunt skivad
  • 2 klyftor vitlök, tunt skurna
  • en bit gul habanero
  • färska örter, jag hade lite finhackad bladpersilja och shado beni (långbladig koriander)

Steam Fish with OchroSteam Fish with Ochro

Grönsaker

  • 1 morot, i stavar
  • ca 5-6 st ockra, i skivor
  • 1 tomat, i tunna skivor
  • o,5 tsk timjan
  • 1 hel gul habanero, se till att pepparfrukten är hel, annars läcker det ut stark het peppar under tillagningen.
  • 1 klick smör
  1. När fisken har marinerat klart skrapar du ner lök, vitlök och örter i en stekpanna med lite olja i, sautera det tillsammans med grönsakerna i några minuter.
  2. Tillsätt fisken och skopa över grönsakerna och krydda med salt, svartpeppar och timjan. Tillsätt cirka en halv deciliter vatten. Lägg den hela pepparfrukten överst och låt allt ånkoka på låg värme i ca 10 minuter, eller tills fisken är klar.
  3. Lyft ur pepparfrukten, smaka av med salt och svartpeppar. Klicka i lite smör och servera till ris.

Nu har du en måltid som inte bara smakar gudomligt, den är dessutom ”good fi yuh back” som man säger i Västindien.

-Smaklig spis!

/Moma

 

 

8 svar to “Steam Fish- en jamaicansk klassiker”

  1. Kim 17 augusti, 2014 den 14:45 #

    Jä-hä-hättekonstigt att säga att man inte tycker om fisk tycker jag. Men som du säger, det beror väl på vilken fisk man ätit och hur. Fiskbullar i bamba – ja då kanske det inte är så konstigt..?
    Okra är en sån fin grönsak! Det är sällan jag ångkokar fisk, men det här verkar ju supergott.
    Kram på re.

  2. Emmy 18 augusti, 2014 den 10:28 #

    Precis så brukar jag också tänka. Vilken fisk eller fiskprodukt (Huah!) har de ätit? Och hur var fisken tillagad? Har de testat färsk fisk någon gång? Jag brukar fisk-missionera lite… 😉
    Blir fiskskeptikerna bjudna på något sånt här ljuvligt lovar jag att de blir omvända. Och alla är välkomna att bli fiskfrälsta inte sant?! 🙂

  3. Mårtenssons kök 18 augusti, 2014 den 21:10 #

    Vi sällar oss till ”galen-i-fisk-kören” och sjunger fiskens lov så ofta vi får en chans! I vårt kök står fisk på menyn minst två gånger i veckan, gärna tre, och så gärna lite skaldjur på det:)
    Fast någon orka kan vi inte springa ifatt i vår lilla stad, nackdelen med att bo i småstäder är just att det ofta saknas mycket av det vi så gärna skulle vilja prova i matväg. Hur som haver så låter det hela som en smarrig anrättning som borde kunna få över de flesta skeptikerna!

  4. Greta 19 augusti, 2014 den 10:52 #

    Låter mumsigt! ska testa! Hur länge ska fisken marineras? En timme? Över natten?

  5. LiLo 19 augusti, 2014 den 17:28 #

    Fisk i Moma’s kitchen har då alltid smakat mumma, tur för mig att jag har den här kvar att smaka på!

  6. Fröken Dill 28 augusti, 2014 den 13:01 #

    Vilket spännande sätt att tillaga fisk. Måste testa för jag älskar fisk!

  7. Moma's Kitchen 29 augusti, 2014 den 07:58 #

    Kim: Jamen så är det såklart! Fiskbullar i bamba och sen ba, ”Nä, jag gillar inte fisk!”

    Emmy: Precis så, mat är ett mission och alla är välkomna över på den frälsta sidan!

    Mårtenssons: Det är inte så ofta/eller över allt jag ser ockra här heller, så jag förstår det kan bli knepigt för er!

    Greta: Ursäkta sent svar, men en sådär 30 minuter brukar räcka, lycka till!

    Lilo: Och tur för MIG, hahaha!

    Fröken Dill: Just DO IT! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Moma’s jamaicanska Steam fish | Inte bara tacos - 14 november, 2016

    […] ett (ganska bra) tag sedan gjorde jag en riktigt god och lättlagad fiskrätt från Moma’s Kitchen. Har fått dille på denna typ av mat, speciellt när den kombineras med ett gott karibiskt ris med […]

Lämna ett svar till Greta Avbryt svar