Ei, en puhu suomea- men jag ska visa er Borgå

25 Sep

Pickipicki

Ni tror jag har gett upp det här med bloggandet va? Nädå, jag har bara så fasligt mycket att göra just nu, två nya jobb och då blir det inte så mycket tid över till lustigheter som det här, men snart så är jag på banan igen och allt bör vara sig likt. Men jag har hunnit med en ministemester till Finland i alla fall mellan allt jobb!

Förra fredagen hoppade jag och  bästa Pickipicki Tina på färjan till Helsingfors för att så småningom färdas vidare till den gamla finska hamnstaden Borgå, eller Porvoo som den heter på finska. Det var turistförening Travel House Porvoo som bjudit över ett gäng glada bloggare samt den lokala fotoförmågan Kpunkka att få upptäcka vad den lilla hamnstaden har att erbjuda. Förutom jag och Tina så var det Katarina från Kattas Betraktelser ,  Patrik Sandberg, Orkesterjournalen, Sofia Zetterqvist, Fantasiresor, Katarina Wohlfart, katarinawohlfart.com, Ed Rex, Rexy Edventures Katja Presnal med döttrar, Skimbaco Lifestyle Marcela Fae & Felipe Tofani, Fotostrasse

Helsinki

Finish ArchipelagoRedex och Co

När vi kom fram till Porvoo blev vi hämtade med båt av Martin som tog oss på en rundtur i den vackra skärgården.

Finish Archipelago

Vi gjorde bland annat en avstickare här, där Martin bjöd på en fantastiskt god finsk laxsoppa till lunch.

Finsk laxsoppaFinish Archipelago

 

Finish Archipelago

 

Marin PellingeMartins PellingeMartins prisbelönta fisk

Efter ytterligare ett stop för fika så styrde Martin kosan mot sitt Pellinge där han bjöd på ännu mera godsaker. Martin är fjärde generation fiskare och han kan sin sak. Han bjöd oss på sin flerfaldigt prisbelönta fisk och jag åt som om det inte fanns någon morgondag. Känslan att få komma till Martins Pellinge var ungefär densamma som när man är i Tobago och hänger med de lokala fiskarna, du åker en båttur, blir serverad fisken som de fiskat medan du lyssnar på historier och skrönor från deras fiskarliv- I love it!

DSC_0150Porvoo Hostel, Borgå Vandrarhem

Vi bodde på Porvoo Hostel som tidigare varit Finlands äldsta BB. Det var enkelt men hemtrevligt, precis som ett vandrarhem ska vara.

Stand Up Paddling

Borgå, Porvoo

 

Stand Up Paddling

Sista dagen fick vi välja om vi ville rida, besöka badhuset eller om vi ville göra Stand Up Paddling (SUP). Jag kan ju meddela att jag:  1. Är rädd för hästar. 2. Är rädd att behöva simma klädsim. 3. Rädd för att bli tagen för mes. Så jag tackade glatt (?) ja, när Tina föreslog SUP för oss. Alltså det var läskigt, men absolut inte så farligt som jag trodde. När man väl kommit upp stående så var det stadigare än vad man tror och framför allt var det galet roligt och definitivt något jag kommer att göra igen!

Zum Biespiel Porvoo BorgåRestaurant Zum BeispielRestaurant Zum Beispiel

Efter SUP var det dags att färdas till Peru för att inta brunch. För om man tar sig till Rihkamakatu 2 i gamla stan så kommer man nämligen till Peru, eller till Restaurang Zum Beispiel som serverar en fantastisk god peruansk brunch.  Jag blev förälskad i deras förrättstallrik som de serverade till brunchen, där fanns en fantastisk god räkcocktail, en perfekt ceviche på gös , heta majschips med dip samt den största tomat jag har skådat. Vad gäller desserten, låt dig inte luras av den smått trista uppläggningen. Det som ser ut att vara ännu en muffins i kladdkakeversion var i själva verket en alldeles fantastiskt krämig och god chokladkaka. Min bordsgranne som egentligen inte är förtjust i choklad sa att det var det godaste i chokladväg han ätit och det om något är väl ett gott betyg?

Och så var det det där med brödet, det som de själva bakar själva, det som de serverar till maten. Det brödet som jag… helt skamlöst frågade om jag fick ta med mig hem. Det fick jag och det har jag glatt mumsat i mig till frukost medan jag drömt mig tillbaka till den där peruanska brunchen.

Finish Archipelago

Tack så mycket till tjejerna på Travel House Porvoo för att ni tog hand om oss så väl och hej då Finland, jag tror vi syns snart igen!

/Moma

 

9 svar till “Ei, en puhu suomea- men jag ska visa er Borgå”

 1. tina 25 september, 2014 den 15:19 #

  Åh, längtar minsann tillbaks litegrann. ❤

 2. Hanna 25 september, 2014 den 16:26 #

  Så fint ni haft det! Och hoppas att du snart kan vara lite ledig igen! Kram

 3. Elly 26 september, 2014 den 07:35 #

  Oh what lovely photos!! This looks like an amazing day trip, and that last image is so fun! I’d never heard of Porvoo, I must add it to my travel list for if we ever make it back to Europe. Hope you have a lovely weekend!

 4. Ann-Louise 26 september, 2014 den 10:36 #

  Vad fina ni är och kul med en Finlandskryssning! Två nya jobb, då förstår jag att du har fullt upp. Jag bytte jobb i januari och det är först nu som jag känner att jag börjar komma ikapp med bloggandet och matlagningen. Vad är det för nya jobb? Nyfiken… 😉

 5. Kim 27 september, 2014 den 10:19 #

  Wow! Wowwowwow. Ser grymt ut!
  Och jag som älskar att SUP:a 🙂

 6. Emmy 28 september, 2014 den 15:19 #

  Jag är så galet avis på er resa! Både trevliga upplevelse och finfint sällskap!
  Tack för senast! Pöss ❤

 7. Moma's Kitchen 29 september, 2014 den 15:25 #

  Tina: Ja, det var fint!

  Hanna: Det var toppen!

  Elly: Thank you, we had a short but lovely stay sunny Porvoo, Finland!

  Ann-Louise: Fast vi flög hem, räknas det fortfarande som kryssning då..? 🙂

  Kim: Ja det var du!! Jag vet väl att jag sett nån sup:a förbi i mitt flöde någonstans!

  Emmy: Det var verkligen jättemysigt och Tina är bästa resesällskapet!

 8. Moma's Kitchen 29 september, 2014 den 15:26 #

  Emmy: Tack själv skulle jag ju säga innan jag sände iväg… ❤

 9. Mårtensson kök 30 september, 2014 den 21:19 #

  Vilken härlig resa, Finland måste vi få till ett besök i, det står på ”to visit listan”. Vi följde er på Instagram och det var väldigt trevligt det med minsann!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: