Ibland hastar livets bestyr på i en rasanda fart och det är svårt att få tiden att räcka till för de små godbitarna. Så är det just nu för mig i alla fall, jag har svårt att få tiden att räcka till. Det är knappt så jag hinner äta frukost nu för tiden, men det pratar vi tyst om.
I stället tar vi och bakar det här superbra äppel- och valnötsbrödet. Det är perfekt när man vill klämma in mycket saker på (för) lite tid för det är ett sånt här ”röra-ihop-jäsa-fösa ut-och spada upp-bröd”. Alltså inget knådande eller annat jox. Det betyder att efter du rört ihop och det kalljäser i kylen så får du tid över till en massa andra saker, det ska nämligen jäsa kallt i minst 6 timmar. Du väljer alltså själv om du vill sova medan du bakar eller om du vill passa på att ta tag i andra bestyr, bra va!
Brödet blir härligt luftigt med lite seg yta, lite åt surdegshållet.
Äppel- och valnötsbröd
- 25 g jäst
- 4 dl vatten, 37 grader
- 1 dl mjölk
- 1.5 msk honung
- 1.5 tsk salt
- 1 st äpple, grovrivet
- 5oo g vetemjöl
- 60 g grahamsmjöl
- 70 g fiberhavregryn
- ca 1,5- 2 dl valnötter
Så här gör du:
Steg 1:
- Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen har löst upp sig. Tillsätt i salt och honung samt det rivna äpplet.
- Rör till sist snabbt i mjölet med hjälp av en slev (ej maskin). Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur i ca 30 minuter.
- Pudra degen lätt och täck över med plastfolie och låt degen jäsa i kylen i minst 6 timmar, eller över natten om du föredrar det.
Steg 2:
- Stjälp försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. Fös i hop den till en rektangel.
- Strö över valnötterna och vik ihop degen så att nötterna bakas in i brödet.
- Dela rektangeln i två delar och dela sedan varje del i ca 5- 6 delar och fös upp dem på en bakpappersklädd plåt.
- Baka av brödet i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Som du förstår är det här det ultimata brödet om du vill överraska någon med nybakat bröd på morgonen!
/Moma
Mmmmm apple and walnut YUM! This looks amazing, I will try it sometime for sure! I hope you have a lovely week ahead.
Oerhört smidigt bakande, precis så ska det vara tycker vi, inte för mycket pillemjs och för många moment.
GUD vad gott! Bokmärke – check!
Emmy: It is, especially considered it is so easy to make!
Mårtenssons: Eller hur!
Charlotta: Inget bröd är som hembakat!
nybakad bulle är bästa bulle, med en nybakad frullebulle inombords kan dagen inte bli annat än bra!