Sorrel- karibisk glögg

14 Dec

JulSorrel Drink

Runt om i Västindien dricker man Sorrel till jul. Sorrel görs på hibiskusblommor  som ger en alldeles fantastisk frisk och klarröd dryck som blir extra julig med ingefära, kanel och kryddpeppar.

Kring juletid säljer man tonvis med färsk sorrel runt om på öarna, men vi får nöja oss med den torkade varianten här i norr. Men inget mig emot, jag älskar Sorrel!

Det är ofta torkad apelsinsal i recepten, men jag tycker det blir både gott och fint att servera Sorrel med färsk apelsin eller mandarin och då behövs ingen torkad apelsinskal.

Caribbean Sorrel Drink

 • 2 dl sorrel
 • 4 st nejlikor
 • 1 kanelstång
 • 1 lagerblad
 • 5 st kryddpepparkorn
 • ca 5-7 st tunna skivor ingefära
 • 1 liter vatten
 • ca 1 dl socker
 1. Lägg alltsammans i en kastrull och låt koka upp. När det kokat upp drar du ner på värmen och sätter på ett lock. Nu ska det sjuda i ca 30 minuter.
 2. När det sjudit klart rör du ner sockret och låter det lösa sig. Jag tycker det räcker med en deciliter socker men är du västindier kan det hända att du vill ha den sötare, ja, eller kanske annars också. Det är en smaksak, prova dig fram.
 3. Sila av och häll upp på flaska och ställ kallt.

-Traditionellt serveras sorrel kallt. Men det går bra att servera den varm över en slurk rom också. Ja, eller det går såklart att servera även den kalla med en skvätt rom i.

Du kan hitta sorrel under namnet Roselle också och ska du köpa det i Sverige hittar du det mest troligt under namnet Bissap som det heter i Västafrika.  Jag vet att butiken Just Africa, som ligger vid Slussen, tidigare har haft det annars går det att köpa över internet för den som vill och om jag inte tar fel ska det nog gå att finna i asiatiska butiker också.

 /Moma

 

 

10 svar till “Sorrel- karibisk glögg”

 1. Mårtensson kök 15 december, 2014 den 22:17 #

  Jaha… då återstår alltså att springa fatt i det där Sorell… det får vi nog vänta med att leta efter tills vi kommer till Köpenhamn eller Malmö, för i vår lilla stad finns det säkert inte:)

 2. Emmy 19 december, 2014 den 21:00 #

  Jag kan skriva under på att det är mycket gott! Både som varm och kall dryck. Jag köper ibland kryddigt hibiskuste som påminner lite om detta i smaken. Hibuskus ger en så fräsch smak.
  Ha en skön helg fining! Kram.

 3. Moma's Kitchen 22 december, 2014 den 10:09 #

  Mårtenssons: Har ni bara butiker med svenskt utbud hos er, stackare!

  Emmy: Hej ärtan, jag har just gjort en ny laddning, I love it! Kram

 4. gloria 29 december, 2014 den 03:01 #

  En doku om Trinidad Tobago mat 🙂 enjoy

  • Moma's Kitchen 3 januari, 2015 den 19:50 #

   Tack Gloria, jag har sett den förr och kan inte låta bli att irriteras över titeln på programmet, det som är bissart för någon kan vara en delikatess för en annan och han verkar ju njuta av både det ena och andra så då var det kanske inte så bissart ändå 🙂

   • gloria 7 januari, 2015 den 03:29 #

    haha jo de stämmer men det är programmet som heter så! Han åker runt hela världen och han äter jäkligt bissara maträtter ganska ofta! 😉

 5. Lotta i Två Små Kök 30 december, 2014 den 14:49 #

  Låter mycket godare än den traditionella svenska glöggen som jag mest får ont i magen av… Önskar dig ett riktigt gott nytt år och så kan vi väl ha som nyårslöfte att se till att träffas 2015 🙂 Kram!

  • Moma's Kitchen 3 januari, 2015 den 19:51 #

   Tack det samma fining och det tycker jag verkligen att vi ska göra! Kram

 6. Linnéa 7 januari, 2015 den 23:33 #

  Accras a la rårivna grönsaker som friterats…något du känner till?! Serveras på Carib kreol i malmö med mangoaioli, habanerosås och avokadocreme. När jag googlar Accras finner jag dock recept på någon fisk som friteras. Och jag som fått dille på att käka/själv tillaga den här eventuella ”fejkaccrasen”! Har du tips på vart jag finner recept?!

 7. Moma's Kitchen 8 januari, 2015 den 15:58 #

  Linnéa: Hej, jag känner till det som salt fish accras, det vill säga som en sorts fish cakes, jag har aldrig lagat dem själv så jag har inget recept på det. Det verkar som att Carib Kreol har tagit fram ett innovativt veg alternativ 🙂

  Jag tror att accras kan skilja sig åt lite beroende på vilken karibisk ö man befinner sig på, testa recept från tex Caribbean Pot eller det här på http://www.trinigourmet.com/index.php/trinidad-saltfish-accra/, de är duktiga båda två! Så då återstår bara att hitta saltad torkad fisk 🙂 Fråga efter kabeljo hos nån fiskhandlare, de borde veta vad det är.
  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: