Vem är jag?

Jag heter egentligen Veronica Nordlander men jag har Moma som blogg-alias, Moma betyder mamma på jamaicansk patois. Jag tycker om mat för det är gott, roligt, kreativt och lugnande, men framför allt för att man slipper vara hungrig.

Jag tycker inte om att gå hungrig, det är en känsla som lätt tar över. Jag är som en bebis, jag blir hungrig med 3-4 timmars mellanrum, jag hör alltså inte till kategorin människor som glömmer bort att äta. Jag får så många signaler på att kroppen vill ha mat att en före detta sambo skickade mig till läkaren för att bevisa att jag måste ha diabetes eller någon amöba som i rask takt slaskar i sig det jag äter. Jag hade ingendera.

Jag skulle vara den första medverkaren i Robinsson att dö av svält om jag inte skulle bli utröstad innan jag dog. Jag skulle vara hon som drog ner stämningen på grund av den konstanta fokuseringen på mat. Jag skulle säkert tjuva ur förrådet och smygfiska och äta när jag trodde att ingen såg mig. Inte så mycket för att vara vid god fysik och vinna tävlingen som för att slippa vara hungrig. Jag tycker helt enkelt inte om att vara hungrig.

Jag behöver äta regelbundet. Så om jag vistas hemifrån vill jag helst veta hur och när jag ska få i mig något ätbart. Helst mat. Det kan utav de spontana, de som kan ta dagen som den kommer, uppfattas som ganska kontrollerat och inrutat.

Förutom min stora kärlek till mat så har jag en stor kärlek till Västindien, framför allt till Trinidad & Tobago. Jag älskar musiken, folket, språket och maten. Maten är liksom folket och språket en smältdegel av flera olika kulturer.

I Västindien kan man få kärleksförklaringar som lika mycket är en kärleksförklaring till mat: ”I love yuh like cook food”, det vill säga, jag älskar dig som jag älskar lagad mat. Eller: ”You’re my sugar dumpling” som väl kan liknas vid vår ”Du är min sockertopp”. Enkelt och basalt, och det är väl vad kärlek är?

Åter till mig, jag är inte skolad kock och har aldrig jobbat professionellt med matlagning. Men jag gillar att laga och äta mat. Jag lagar långt ifrån bara västindisk mat. Eller rättare sagt, västindieninspirerad mat, för jag vill inte claima någon sorts autenticitet på det jag gör. Jag lånar, stjäl, byter ut, kastar om när jag lagar mat, så för det mesta är det mitt eller blir mitt med tiden.

-Vi syns!

/Moma

29 svar till “Vem är jag?”

 1. momaskitchen 26 februari, 2010 den 21:24 #

  Lite om mig: Jag älskar mat, på många olika sätt. För att det är kul, avslappnande, vackert, kreativt, lugnande, trevligt och för att man blir mätt.

 2. PhereinNikê 17 mars, 2010 den 14:16 #

  Hahaha! Skönt att höra någon mer än mig med sjukt hög ämnesomsättning! 😀 Jag är hopplös… Senast i lördags när vi gick på stan sa jag till min man och mina vänner:
  -Jag måste ta en fika eller lunch snart, annars finns risken att jag blir rent ut sagt jävligt otrevlig. Och alla nickade och sa -Ja, ja, vi ska snart gå och fika. Men gjorde vi det?!? Nä… och det fick de lida för BIG TIME! Jag blev sur som en förruttnad surkål. Men då blev de medgörliga och släppte sitt shoppingbehov för att göra mig glad! 😆 Var inne för 2 veckor sen själv och tog blodprover, gluten, diabetes eller att jag lider av dålig ämnesomsättning då jag gått ner så mycket i vikt men äter 3 gånger mer än en ”normal” människa. Men allt var tip-top! :mrgreen: Älskar att äta helt enkelt! Mycket, ofta och nästan vad som helst!
  Om jag snubblar över något bra västindiskt recept hör jag av mig, köpte en GIGANTISKT stor kokbok om västindisk mat, allt från grillat till Roti (som är så sjukt gott!) Glad Påsk annars! Veronica

 3. momaskitchen 17 mars, 2010 den 18:02 #

  Hej, och välkommen till Momas Kitchen. Hoppas att du kan hitta något kuligt här och du får gärna dela med dig om du snubblar över något roligt recept eller annat om mat, eller Tobago med för den delen 🙂

 4. PhereinNikê 17 mars, 2010 den 19:19 #

  Provade faktiskt en kycklinggryta idag med Jerk-krydda! (blev så sugen när jag läste lite här om Peppersauce…)

  Kycklingfiléer – strimlade (eller bitar) som jag marinerade i ca 2 tsk Jerk blandning från Jamaica (finns att köpa på Small Island på Söder på hörnet intill Restaurang Sjögräs – fint romsortiment där om du inte kände till det redan 😀 ) , lite soya, vitlök och olja.
  Marinerade det mellan 2-3 timmar.
  Brynte på kycklingen och på med lite örter (efter smak men salvia och koriander är mycket gott!).
  I med lite paprika och på med ½grädde ½ vatten.
  Låt puttra och red av.
  Voila!

  Jag åt tillsammans med Basmatiris. Blev mycket gott och starkt! (men mannen är inte hemma ikväll och då kan man ju krydda på lite!)

  Måste testa din gryta du lagt upp idag, låter himla gott!

  • SweetCam 19 april, 2010 den 21:17 #

   Jerk Tips!

   Det är ännu godare om man kan röra ihop en egen jerk kryddning. Jag gillar en färsk version som jag nog har bitvis stulit från Levi Roots. Nu är det så att jag bor i England och kan lätt få tag i kryddor och grönsaker från Karibien men det går bra att byta ut vissa saker, det blir gott i alla fall för att det ger den där färska och riktigt hemlagade känslan.

   Jag är dålig på mått och lagar alltid efter egen smak så prova dig fram.

   2-4 chillies (jag änvänder Schotch bonnet)
   1 sallads lök
   1 gul lök
   2 vitlöks klyftor
   färsk koriander
   färsk muskot
   färsk riven ingerfära
   mald kanel
   basilika (torr el färsk)
   pimento peppar
   grov svart peppar
   lite all-krydda
   ketchup (osockrad funkar jätte bra)

   Hacka lök, vitlök och de andra färska kryddorna. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller med en handmixer tills blandningen är fin och smooth.

   Prova, jag lovar att det blir burk-fili-bubba!!!

   Älskar MomasKitchen!

   • momaskitchen 19 april, 2010 den 21:55 #

    Hahaha, all-spice är för övrigt kryddpeppar på svenska din utvandrare! Jag har gjort en egen en gång, jag har för mig att det smakade för mycket av kanelen. Men jag har aldrig ätit riktig jerk , så jag har inget att jämföra med. Tyvärr. Det ska ju marineras i jerk och sedan grillas över öppen eld på särskilt trä… lite halvpyssligt tycker jag.

    Kul att du gillar bloggen! Du skulle kunna få skicka mig scotch bonett om du har tid…:)

    Förresten, använder du hela pepparn eller kärnar du ur den?

   • CaMilla - A Woman Young at Heart 7 februari, 2013 den 02:56 #

    Haha Jag lider lite av insomnia så började titta runt på din super trevliga blogg, känner att du inte är så långt borta då. Och jag har precis sett ditt svar på min kommentar för länge sedan.

    Jag vet att mitt språk är lite roligt ibland men jag menade faktiskt allkrydda, inte krydd peppar 🙂 Men det kanske inte heter allkrydda?! Jag menar som typ en grillkrydda med paprika, lökpulver mm (all purpose sesoning), är det inte allkrydda eller har jag direkt översatt det?!

    Moma måste på London utflykt snart – my kitchen is your kitchen 😉 Piis & löv xxx

   • CaMilla - A Woman Young at Heart 7 februari, 2013 den 02:58 #

    ps jag använder hela pepparn, men jag brukar plocka ut lite av kärnan om den är envis när jag mal den

 5. Raggsocksmoster 20 mars, 2010 den 12:50 #

  Kul Veronica!! Man kanske snart blir hembjuden på nåt gott från dina recept….

 6. momaskitchen 20 mars, 2010 den 14:20 #

  Abslolut- mitt hus är ditt hus! ❤

 7. Åsoa 9 april, 2010 den 07:39 #

  Veronique!!! Jag gillar ju redan dej och nu gillar jag din blogg!!! Du skriver hur bra som helst och din mat har jag ju redan ätit av och vet att den har världsklass!! Tillskillnad från dej, kan jag ju svälta mej en dag för att sedan äta som en skogshuggare hemma hos momaskitchen!!Mat är kärlek i massor! Kramar din sis Å

 8. momaskitchen 9 april, 2010 den 13:11 #

  Tack sötnos! Du är kärlek i massor!

 9. Kari Receptomaten 25 maj, 2010 den 01:17 #

  Hej Moma!

  Har kikat lite på dina ”balkongbilder”, blev ju nyfiken 😀
  Balkongen är en klart underskattad fotoplats, är man dessutom lite fiffig och har en vit skiva, tex en frigolitskiva kan man styra ljuset rätt bra på tallriken. Ett riktigt billigt fototips 🙂

  Blogga & fotografera lugnt, ses & hörs!

 10. momaskitchen 25 maj, 2010 den 10:04 #

  Hej Kari!
  Hm, mina tallrikar är vita och stora som tefat, men jag kanske ska införskaffa en frigolitskiva, tack för tipset!

  Det här med foto är annars mitt största blogdilemma, eftersom jag själv lagar mat i första hand efter bilder vill jag gärna kunna presentera det jag gör på ett aptitligt sätt…

  Men det är inte helt enkelt då 1. Jag kan i stort sett inget om foto, 2. Jag har en skruttig kamera… Fördelen är att allt som inte är så bra alltid kan bli bättre :)!

 11. @Receptomaten 25 maj, 2010 den 14:28 #

  Jo, jag missade skriva, på Coop bygg finns stora skivor, 10-12mm tjocka och kostar 25-35 kr. Dela den 1/3 & 2/3 delar så har du lösningen med ljuset både inne och ute 😀

 12. momaskitchen 25 maj, 2010 den 17:54 #

  Tack för tipset!! Men jag är nog, hm, trögtänkt för vilket ljus ska jag fånga inomhus- jag har bara pissigt lampsken samt otrevligt lysrör… Kan man få det fint med frigolit så säger jag bara prisa Receptomaten!!

 13. Kari Receptomaten 25 maj, 2010 den 18:26 #

  Haha, prisa… 😀
  Det finns bara ett sätt, experimentera! Lysrör är inte alls dumt, ställ in vitbalansen manuellt om det skulle behövas.
  Många av mina tallrikar är tagna under lysröret på diskbänken, tex http://receptomaten.blogspot.com/2010/03/hamburgare-hemma-maste-bli-hemburgare.html
  Och annat… http://receptomaten.blogspot.com/2010/05/kul-fran-systembolaget-sangria-frisante.html

 14. momaskitchen 25 maj, 2010 den 23:22 #

  ”Ställ in vitbalansen…” Pratar vi kamera eller lysrör nu, jag vet att det inte är mat i alla fall 🙂

 15. Kari Receptomaten 26 maj, 2010 den 19:18 #

  Slarvigt av mig, på kameran finns vitbalans eller whitebalance med ett antal olika val. Men som sagt det är inte säkert att du måste ändra då de flesta kameror lyckas bra med det automagiska läget för vitbalans.
  Enklaste sätt att testa detta är att ta en bild på ett vitt papper i olika ljus, tex lysrör och se att resultatet stämmer med verkligheten.

  Lycka till! Pip till om jag kan hjälpa mer 🙂

 16. Lena 9 februari, 2011 den 05:15 #

 17. Karin 24 oktober, 2014 den 16:08 #

  Hej, blev verkligen smått förälskad i ditt sätt att skriva, matfilosofin och de annorlunda recepten. Är själv inte alls speciellt insatt just i karibisk matlagning men ser att det inte är helt olikt min favorit indiskt, då kanske främst sydindiska med kryddor och fisken.
  Just nu ligger tyvärr min matpassion på hyllan till fördel för att vara ensamstående förälder där matlagningen och mer avancerad kokkonst än 20 minuters mat , till min stora sorg, hamnat långt ner på priolistan. Men när barnen sover kommer jag absolut surfa in här och samla inspiration till när orken och tiden faller samman 🙂

 18. Margaretha 2 september, 2016 den 12:30 #

  Hej!
  Vilken smaskig mat du lagar!
  Har du möjligen catering?
  Planerar ett kalas för 30 personer i början av december.

  • Moma's Kitchen 2 september, 2016 den 21:23 #

   Tack Margareta, vad kul med kalas men jag caterar endast recept😄

 19. Elina 7 februari, 2019 den 16:40 #

  Hej, jag tror att jag älskar dig! Eller iaf din blogg. Skulle därför va super om du kunde tänka dig att börja blogga igen 🙂

  • Moma's Kitchen 7 februari, 2019 den 17:15 #

   Hehe, tack men det blir inget mer bloggande du kan hänga med på Instagram i stället, inte lika kul kanske, men bättre än inget! 😂😘

 20. Tarja Lantz 31 maj, 2020 den 21:23 #

  Hej!
  Undrar om du vet ifall det går att köpa hennes produkter carribean någonstans?
  Tacksam för svar!
  Mvh Tarja

  • Moma's Kitchen 31 maj, 2020 den 21:59 #

   Hej Tarja, jag förstod inte riktigt din fråga, vad är det du önskar köpa?
   Fridens!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: