FÖRST UT ÄR ROMBOLLAR

29 Feb

Senast då jag bakade chokladtårta fick jag över lite kantbitar från tårtbotten och i stället för att ge dem till sopgubbarna lät jag dem åka ner i mixerskålen tillsammans med rom och choklad och jag säger bara oh my, vilken lyckoträff!

Jag har lagt dem långt in i frysen i hopp om att de ska få hänga med till afternoon tea på söndag, för det gäller att samla på sig om man inte ska behöva göra allt sista sekund.

Jag utgick efter receptet på arraksbollar som finns i Sju sorters kakor, men jag fick justera det lite för att få fason på bollarna.

Momas rombollar

  • 100 g smör, mjukt (rumsvarmt)
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 msk kakao
  • 3 dl sockerkakssmulor
  • havregryn efter smak, jag hade i ca 2 dl då min smet vart för lös med bara sockerkakssmulorna.
  • mörk rom efter smak, jag hade nog i en 5 msk minst, men smaka av så det blir lagom för dig.

-Jag doppade även mina bollar i mörk choklad. Det vart gott men det var lite småkladdigt för chokladen smälte själva bollen och de vart inte precis runda, men ack så goda!

Gör så här:

  1. Rör smör, florsocker och kakao fluffigt med elvisp eller med hjälp av mixer. Tillsätt kaksmulorna och de övriga ingredienserna, rör till en jämn smet.
  2. Tillsätt havregryn, lite i taget, och vispa/mixa tills havregrynen har blandats in väl i smeten. Känn på smeten för att se att du får rätt ”rull-konsistens”.
  3. Låt smeten vila i kylen tills den stelnat, rulla sedan små bollar. Sätt in bollarna i kylen och låt de stelna ordentligt innan du doppar dem i mörk chocklad.
  4. Toppa bollarna med lite strösse, nötkross  eller cocos.
  5. Smaka av och se om du vill ha mer rom.
  6. Om du inte vill att de ska ta slut i ett nafs så gömmer du dem längst in i frysen. Nu till det absolut svåraste, försök att glömma bort vart du lagt dem, annars är risken stor att du överäter dig på rombollar!
/Moma

12 svar to “FÖRST UT ÄR ROMBOLLAR”

  1. Lotta - Två små kök 29 februari, 2012 den 10:40 #

    Mycket bra början! Verkligen spännande att se vad du får ihop till kalaset, jag menar the afternoon tea party med lillfingret i vädret 🙂

    Grattis i förskott!

  2. Ann-Louise 29 februari, 2012 den 10:42 #

    Du borde ge ut en kokbok med romrecept! Så många goda recept du alltid lyckas trolla fram med denna syndigt goda ingrediens. 🙂

    • Moma's Kitchen 29 februari, 2012 den 12:57 #

      Ho ho, nu smälter jag likt vinterisen i vårsolen!

  3. Hanna 29 februari, 2012 den 14:48 #

    Ann-Louise har rätt, vi vill se en rom-kokbok! 🙂 Det är så du med dessa rombollar, klart att de ska vara med på kalaset.

  4. Mårtenssons kök 29 februari, 2012 den 17:58 #

    Rombok, it is, det ställer vi oss bakom och den hade vi absolut köpt, speciellt Håkan som delar din kärlek till rom!

  5. Elly 29 februari, 2012 den 18:21 #

    Mmmmm, these look amazing! Very Caribbean too with the rum, I’ll have to try them!

  6. Amy's piece of cake 29 februari, 2012 den 21:36 #

    Ser och låter jättegott!
    Ställer upp på kokboken! 🙂

  7. sofie mumsfillibaba 29 februari, 2012 den 22:14 #

    Jag sparade också lite kanter i en burk från när jag bakade kärleksmums till alla hjärtans dag. Vågade inte öppna burken idag. Men bra tips på vad man kan göra nästa gång!

  8. Emmy 29 februari, 2012 den 22:38 #

    Aj aj aj, så gottit…

  9. Malin´s diner 1 mars, 2012 den 20:42 #

    Farligt att läsa matbloggar så här på kvällskvisten. Skulle ju inte äta mer i kväll ju…

    Kram Malin

  10. simone 1 mars, 2012 den 23:03 #

    ser ju jättegoda ut,ahahha a göm dem innan någon hittar påsen och tar slut dem

  11. Charlotta 2 mars, 2012 den 08:06 #

    My god. Rombollar. Ge. Mig. Nu. NUUUU! Nomnomnom.

Lämna ett svar till Moma's Kitchen Avbryt svar