Senast då jag bakade chokladtårta fick jag över lite kantbitar från tårtbotten och i stället för att ge dem till sopgubbarna lät jag dem åka ner i mixerskålen tillsammans med rom och choklad och jag säger bara oh my, vilken lyckoträff!
Jag har lagt dem långt in i frysen i hopp om att de ska få hänga med till afternoon tea på söndag, för det gäller att samla på sig om man inte ska behöva göra allt sista sekund.
Jag utgick efter receptet på arraksbollar som finns i Sju sorters kakor, men jag fick justera det lite för att få fason på bollarna.
Momas rombollar
- 100 g smör, mjukt (rumsvarmt)
- 1,5 dl florsocker
- 4 msk kakao
- 3 dl sockerkakssmulor
- havregryn efter smak, jag hade i ca 2 dl då min smet vart för lös med bara sockerkakssmulorna.
- mörk rom efter smak, jag hade nog i en 5 msk minst, men smaka av så det blir lagom för dig.
-Jag doppade även mina bollar i mörk choklad. Det vart gott men det var lite småkladdigt för chokladen smälte själva bollen och de vart inte precis runda, men ack så goda!
Gör så här:
- Rör smör, florsocker och kakao fluffigt med elvisp eller med hjälp av mixer. Tillsätt kaksmulorna och de övriga ingredienserna, rör till en jämn smet.
- Tillsätt havregryn, lite i taget, och vispa/mixa tills havregrynen har blandats in väl i smeten. Känn på smeten för att se att du får rätt ”rull-konsistens”.
- Låt smeten vila i kylen tills den stelnat, rulla sedan små bollar. Sätt in bollarna i kylen och låt de stelna ordentligt innan du doppar dem i mörk chocklad.
- Toppa bollarna med lite strösse, nötkross eller cocos.
- Smaka av och se om du vill ha mer rom.
- Om du inte vill att de ska ta slut i ett nafs så gömmer du dem längst in i frysen. Nu till det absolut svåraste, försök att glömma bort vart du lagt dem, annars är risken stor att du överäter dig på rombollar!
‘
/Moma
Mycket bra början! Verkligen spännande att se vad du får ihop till kalaset, jag menar the afternoon tea party med lillfingret i vädret 🙂
Grattis i förskott!
Du borde ge ut en kokbok med romrecept! Så många goda recept du alltid lyckas trolla fram med denna syndigt goda ingrediens. 🙂
Ho ho, nu smälter jag likt vinterisen i vårsolen!
Ann-Louise har rätt, vi vill se en rom-kokbok! 🙂 Det är så du med dessa rombollar, klart att de ska vara med på kalaset.
Rombok, it is, det ställer vi oss bakom och den hade vi absolut köpt, speciellt Håkan som delar din kärlek till rom!
Mmmmm, these look amazing! Very Caribbean too with the rum, I’ll have to try them!
Ser och låter jättegott!
Ställer upp på kokboken! 🙂
Jag sparade också lite kanter i en burk från när jag bakade kärleksmums till alla hjärtans dag. Vågade inte öppna burken idag. Men bra tips på vad man kan göra nästa gång!
Aj aj aj, så gottit…
Farligt att läsa matbloggar så här på kvällskvisten. Skulle ju inte äta mer i kväll ju…
Kram Malin
ser ju jättegoda ut,ahahha a göm dem innan någon hittar påsen och tar slut dem
My god. Rombollar. Ge. Mig. Nu. NUUUU! Nomnomnom.