KARIBISK BANAN- & COCOSKAKA

30 Maj

Baktakt

Jag skulle egentligen ha bakat en mjuk cocoskaka från Barbados, men min cocosnöt hade legat för länge och blivit sur. Då tänkte jag fuska och använda färdigriven cocos på påse, vilket jag brukar göra då jag egentligen är alldeles för lat för att snickra upp en cocosnöt och riva själv. Men allt gick i baktakt den här dagen och jag hade visst slut på vanlig riven cocos också, allt jag hade var de där stora rostade cocos flakesen så det blev ingen cocoskaka. I stället hittade jag lite frysta bananer så det blev en bananka i stället, med cocosfyllning.

Ni vet hur det är när man letar efter nya recept på nätet, man hittar så mycket bra saker som man tänker att man ska spara och baka eller laga vid senare tillfälle. Men jag måste erkänna att jag är riktigt dålig på att spara det jag ser, i stället blandas allt ihop till en salig gröt i mitt huvud och i bästa fall kommer det ut något nytt trevligt recept med inspiration från allt jag har läst. Som den här gången, då jag letade efter ett recept jag sett på en kaka från Barbados som man skulle fylla med smör, cocos och socker. Jag hittade inte tillbaka till receptet men jag fyllde min kaka med cocosfyllning och det blev riktigt lyckat. Testa själva får ni se!

Jag brukar utgå från samma banankakereceptet, då det  ger en lätt och luftig kaka, men jag varierar min smaksättning. Ibland har jag nötter i, ibland Angostura Bitter, ibland kanel. Kanel, muskot och vanilj är vanliga smaksättare i karibiska bakverk och väldigt gott i banankakor.

Banankaka med cocosfyllning

  • 75 g mjukt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk citronzest
  • 0,5 d mjölk
  • 2 st mogna bananer

Cocosfyllning: 3o gram mjukt smör, 2 msk rörsocker, 0,5 tsk citronzest samt 3-4 msk cocos, gärna den stora rostade varianten.

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla/bröa en 1,5 liters sockerkaksform.
2. Rör smör och socker mjukt.
3. Dela äggen, lägg vitorna i en ren skål och rör ner gulorna i smör- och sockersmeten.
4. Mät upp och lägg ovanpå smörsmeten: mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, citronskal och hackade valnötter. Blanda om och tillsätt mjölken.
5. Grovriv eller mosa och rör i bananerna.
6. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner skummet i ett par omgångar i smeten.
7. Häll smeten i formen.
8. Rör ihop cocosfyllningen och tryck ner längst mitten av kakan, grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Stjälp upp och låt kakan svalna.
 /Moma

10 svar to “KARIBISK BANAN- & COCOSKAKA”

  1. Lotta i Två Små Kök 30 maj, 2012 den 13:58 #

    Banan, kokos, smör – allt det gillar jag. Men det är något med ingefära… Blir den smaken mycket framträdande i kakan?

    Vad kreativ du är som får ihop det trots att ingredienserna bråkar med dig!

  2. Ann-Louise 30 maj, 2012 den 15:46 #

    Varje gång du skriver om dina banankakor så blir jag så vansinnigt sugen. Vill ha nu!

  3. Mårtenssons kök 30 maj, 2012 den 19:13 #

    Det där med alla recept man läser och sedan glömmer vart de fanns känner vi igen… alldeles för mycket:) Fast vi försöker bättra oss och bokmärka (ibland…)

  4. Amy's piece of cake 30 maj, 2012 den 19:14 #

    Härliga smaker, kan känna smaken av ingefära, muskot och citron mmmm.

  5. sofie mumsfillibaba 30 maj, 2012 den 20:29 #

    Alltså. Banankaka. Me like! Det går åt många kilo bananer i detta hemmet. Lyckas aldrig få några som blir sådär gott mogna att göra kaka på. Får nog köpa lite mer bananer. Eller gömma…

  6. Moma's Kitchen 30 maj, 2012 den 22:42 #

    Lotta: Nej, det tycker jag inte, men uteslut den helt om du vill och ta extra vanilj och citron i stället, eller/och kanel om du föredrar det.

    Ann-Louise: Tänk, jag gillade inte ens banankaka för ett par år sedan, tyckte det var stabbigt och lite kvalmigt, men inte med det här receptet då blir det prima ballerina!

    Mårtenssons: Värst är det när man lagat/bakat något och vill skriva om det och inte hittar tillbaka till receptet! 🙂

    Amy: Jag skulle kunna tänka mig en skiva nu, men den är slut 😦

    Sofie: Jag brukar lägga dem i frysen om jag inte lyckats göra av med dem innan de blivit för gula, jag gillar att äta mina bananer då de är lite gulgröna.

  7. Elly 31 maj, 2012 den 04:53 #

    Mmmm mmm mmmmmmm! I love banana cake and I LOVE coconut cake, but have never tried combining the two… Looks absolutely delish, will have to try this one at home! Thanks for the recipe!x

  8. Emmy 31 maj, 2012 den 23:43 #

    Jag är också hopplös på att komma ihåg eller hitta tillbaka dit där jag fann inspirationen, men vem vet det kanske blir bäst resultat så. Ni kaka ser sannerligen så ut!

  9. Malin´s Diner 3 februari, 2014 den 21:40 #

    Men åhhhhhhh!!!!!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jag vill ha värme och sol! | - 30 januari, 2014

    […] Receptet på banan- och cocoskaka hittar du här! […]

Lämna ett svar till Elly Avbryt svar