ASIATISK 2-RÄTTERS

6 Jul

Idag blir det asiatiskt på menyn, sesampanerad laxfilé samt färska vårrullar med en teriyakidippsås.

Sesampanerad laxfilé (2 pers)

  • 300 gram laxfilé
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl teriyakisås
  • 3 msk Sweet chilisås
  • 1/2 lime, juicen

Blanda ihop alla ingredienser och bre över röran på laxen, kör i ugn 200 grader, ca 20 minuter. Severa med jasmineris och grönsaker, till exempel edamerbönor eller snabbslungade gröna bönor.

Vårrullar & Dippsås

  • 6-8 rispapper för vårrullar (1 papper per rulle)
  • 6-8 scampi/elller motsvarande mängd färska räkor
  • 1 morot, skuret i tändsticksstora stavar
  • 1 bit salladslök/purjolök, skuret i tunna strimmor
  • 1 bit färsk vitkål, finstrimlad
  • ca 3 msk inlagd ingefära, skuret i tunna strimlor
  • ca 2 msk färsk koriander
  • 1 liten bit färsk chili, finhackad

  

Häll kallt vatten i en djup tallrik, så du kan blötlägga rispappret. Gör inte som jag gjorde första gången, blötlade alla tillsammans, för det blir ETT tjockt papper och det vill du inte ha. Blötlägg de en i taget, de blir mjuka under tiden du rullar en rulle.

 

Varva lite av grönsakerna i en ca 6 cm lång remsa i miten av rispapret, fördela lite koriander, ingefära samt chilihack uppepå och avsluta med scampin som du delar på mitten, jämst med sidan.

Vik in kanterna så att de ligger över grönsakerna, tryck ihop och rulla ihop till en rulle.

Vårullarna kan ätas färska som de är nu eller så steker du på dem i någon neutral olja.

Dippsås

Blanda ihop nedanstående ingredienser till en dippsås.

  • 3/4 dl teriyakisås
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk färskriven ingefära.
  • 1/2 lime, juicen
  • 2 tsk färsk koriander, finhackad

– ボナペティ

 

/Moma

 

 

 

 

2 svar till “ASIATISK 2-RÄTTERS”

  1. Sis 7 juli, 2010 den 09:33 #

    Åhh, vad gott. Jag smakade färska vårrullar på en vietnamesisk restaurang en gång och det var ju supergott, och fräscht. Nu kan jag ju göra egna 🙂 Måste man gå till nån specialaffär för att få tag på rispapper? Är det samma som vårrullepapper el är risditot tunnare?

  2. momaskitchen 7 juli, 2010 den 10:03 #

    Hm, jag vet inte vad just ”vårullepapper” är… man kan ju göra så många sorters vårrullar, te x. på filodeg, pannkaka osv. Thailändska och vietnamesiska görs på rispapper i alla fall. Men kanske de använder annat också, vad vet jag?

    Men jag köpte mina rispapper i ”Lilla Asien”, det vill säga på Olof Palmes Gata, vid Hötorgets T-banestation. De är 19×19 cm och jag betalade 24:- för 400 gram. Jag har inte sett rispapper i mina lokala butiker.

    För övrigt kan jag varmt rekomendera Olof Palmes gata, där finns allt från citrongräs och lime-blad, till olika asiatiska färska grönsaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: