Alltså min unge har gått och blivit spritt språngande galen under sina 6 månader i Tobago. Helt plötsligt, utan förvarning vågar han påstå att hans pappa lagar godare mat än jag. VA? Hallå, liksom, då har man ju lust att trycka ner i halsen på honom att mycket, VÄLDIGT mycket måste ha hänt sedan jag lärde honom laga dumplings. Men det gör jag ju såklart inte. Jag är väl mer försynt än så.
Anyhow, det var inte det jag skulle prata om utan jag skulle ju ge er receptet på den här fina apelsinkycklingen. Tänk er apelsin och kyckling med en touch av kanel och muskot, fast sådär perfekt balanserat utan att det på något sätt blir påträngande. Mmm. Ja, precis så.
Till kycklingen:
- ca 1 kg kycklingdelar med skinn på
- 1, 5 tsk Kinesisk Five Spice (eller ”femkrydda” som den översätts till i Jamie Olivers böcker)
- 0, 5 tsk muskot
- 0, 5 tsk timjan
- salt
- svartpeppar från kvarnen, eller nymortlad (allt annat smakar asfalt)
Till formen:
- 1 tsk kinesisk soya
- 1 + 0, 5 msk flytande honung
- ca 1 msk olivolja
- 3-4 skalade vitlöksklyftor
- en bit chili efter smak
- 2 kvistar bladpersilja
- 2 salladslökar
- 2 apelsiner, varav du zestar och delar den ena apelsinen i 6 bitar, den andra ska du klämma juicen ur.
- Lite extra Five Spice och muskot att dofta över formen.
- (Flingsalt)
‘
Så här gör du:
- Skölj kycklingen och skär eventuellt bort överflödigt fett och liknande. Lägg kycklingen i en bunke.
- Gnid in kycklingen med kryddorna och bryn den tills den får en fin färg, gärna i en grillpanna men har du inte det går det fint med en vanlig stekpanna.
- Ta fram en ugnsfast form. Banka till vitlöken och lägg den i formen tillsammans med persilja och salladslök som du skär i grova bitar. Tillsätt apelsinbitarna, chili, olivolja, honung samt soya. Pressa över apelsinjuicen från den andra apelsinen och tillsätt apelsinzestet.
- Dofta över lite extra Five Spice och muskot.
- Lägg de brynta kycklingbitarna tätt intill varandra ovanpå allt det goda, salta kycklingen med lite flingsalt, ringla över lite honung. Kör i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter, eller tills köttsaften är klar.
Sådär, nu är det bara att koka lite ris, couscous, bulgur eller vad du nu vill äta till din kyckling.
‘
– Smaklig Spis!
Alltså jag fattar inte… bättre mat än min..?
/Moma
Get over it – han kommer över det, sonen 🙂 Det säger sig ju självt att han är desillusionerad! Titta bara på den här fina grytan – vilka smaker och färger! Till och med formen matchar 🙂
Se så, du ÄR bäst. Nu kan du somna lugnt…
Så fint det ser ut! Härliga färger!
Absolut tänker vi oss detta, så gott så låter det. Oavsett vad sonen säger så det så!
Härligt gott det ser ut ! Detta recept ska genast göras!
Jag älskar doften av Five Spice…. Vilket fint recepttips, bokmärks helt klart! Och tror du inte att sonen säger till fadern att mamma lagar bäst mat? Mina barn är lite sådär nämligen och säger att dad´s middag är bättre än min, sen säger de till honom att jag borde laga maten 🙂
Ser jättegott ut!
Lotta: Desillusionerad, visst!!
Jess: Visst är det, härliga gladfärger 🙂
Mårtenssons: Eller hur, visst är det så 🙂
Susanne: Heja, heja!
Elin: ja visst doftar det underbart! Precis, ungar vet inte vad de pratar om ibland 🙂
Pierreen: Det var det också! 🙂
Hörde du hur jag tänkte igår ”Jag önskar jag hade ett nytt bra recept på kyckling som jag vill prova…”? Precis vad jag önskar mig!
… det är nog något i luften tror jag. Byta från värme till kyla och sådär. Stackars barn, tillfällig sinnesförvirring kan vara jobbigt!
Den ungen ska få på moppo om han inte kammar till sej! Fast först ska jag laga en kyckling inspirerad av detta recept…
Haha, femkrydda, vilken dålig (om än ‘korrekt’) översättning!
Kycklingen däremot låter jättegod, även om jag inte riktigt har lärt mig det där med apelsin i mat ännu… Men vill testa!
Ser riktigt gott ut! 🙂
jisses vad gott det såg ut, detta måste jag absolut prova 🙂
http://sanastasia.blogg.se/2013/april/och-nu-har-skolan-borjat-igen-jippie.html#comment Åååh vore inte sommar skönt just nu?
Allvarligt talat. Hur läckert får det bli. Underbara färger på din kyckling 🙂
Mmm..jätte, jättesmarrigt! Gå gärna in på min blogg. Jag har en överraskning till dig.
Plommonet: Luften, JA, det måste vara luften!
LiLo: Tur att jag har dig! ❤
Hanna: Man kan ju inte gilla allt! 🙂
Fanny: Det är det också! 🙂
Charlotte: Do it!
Anastasia: Men först lite vår! 🙂
Christer: Tack 🙂
Tant Gul: Tack söta du!
Ha ha… Vilket litet glin 🙂 Tror det är någon som har saknat sin mamma lite för mycket och därför måste retas lite extra.
Milia påstår att de får både jord, stenar, skräp och annat äckligt till lunch på dagis, så jag vill inte ens fundera på vad hon säger att vi äter hemma.
Kycklingen var kärlek vid första ögonkastet! Mycket vackra bilder.
Hahaha, konkurrensen hårdnar! ❤
Ser i alla fall jättegott ut med apelsinkyckling!
Emmy: Haha, grus och sten, fantasifull liten dam! I går satt han och tittade på maten och knäppte händerna i bön och väste med klen röst ”daddy”… Mig lurar han inte!
Ella: Ja… Kycklingen är god, testa vetja!