Jag har sagt det förr men det tål att sägas igen, det i matväg som heter ”kinesiskt”, ”indiskt”, ”arabiskt” och så vidare i Trinidad och Tobago ska alltid ha ett ”trini” eller trinibagonsk” framför sig, eftersom det avser de olika köken som de är representerade i Trinidad och Tobago, av dess invånare som är trinibagoner (fast med olika etniska ursprung). Det samma gäller de andra karibiska öarna, till exempel Jamaican Chinese, solklart va?
Nu kör vi, här kommer receptet på en galet god karibisk-kinesisk fusion, ursprungsreceptet hittade jag i New York Times. Kycklingen skulle egentligen stekas krispig i olja men jag slängde våran på grillen i stället, det funkade alldeles utmärkt.
Dipsåsen görs på ostronsås, lime, sesamolja och karibisk peppar sauce som är gjord på scotch bonnet peppar. Har du ingen sådan, vilket jag misstänker att du inte har, behöver du inte hänga läpp för det, pytsa i lite tabasco eller finhackad chili så får du en het och god sås ändå, jag rev även i färskriven ingefära i min sås, väldigt gott
Trini-Chinese Chicken
- 8-10 kycklingdelar
- saften av 1, 5 lime
- 3 msk soja
- 1, 5 msk färskriven ingefära
- 2 msk five spice
- nymald svartpeppar
- Marinera kycklingen i kryddor och lime i minst en timme.
- Stek i neutral olja, eller grilla på grillen.
Dippsås
- saften av 1, 5- 2 lime
- 1, 2 dl ostronsås
- 1-2 msk sesamolja
- 1 msk peppar sauce, eller chili efter smak
- smaka av med nymalen svartpeppar
- 1 msk riven ingefära
- Rör ihop alla ingredienser, garnera eventuellt med lite finskuren salladslök.
Krispigt grönt
- 300 g färska haricots verts
- 6-8 stjälkar mangold
- 1 salladslök
- 2-3 klyftor vitlök, finhackade
- 2, 5 msk finhackad ingefära
- chili efter smak
- Stek vitlök, chili, ingefära lite krispigt i olja, tillsätt den vita delen av mangolden samt bönorna och stek i några minuter. Tillsätt salladslk och den gröna delen av mangolden och stek ytterligare några minuter.
– Servera som det är eller med ris till, jag serverade rice and peas till (jamaicanskt bön- och cocosris).
/Moma
Jag förstår att dessa olika kök blandas, inte bara för folkens histroria utan även för kryddorna. Det är just alla dessa kryddor/smaker, men ändå en sådan fräschör som är underbart i mat. Det här är mat helt för mina smaklökar.
Ja, hetta med fräschör- love it!
Gott, fräscht, kryddigt! Så det funkar med ostronsås i dipp till kyckling? Fast det är klart, det är väl mest för sältan man använder ostronsås…
Trini!
Det funkar alldeles fantastiskt bra 🙂
Som vanligt har jag svårt att följa ett bra recept till punkt och pricka men mums vad gott det blev! Hade i lite vitlök och lite mangochutney …. mums mums !
Det här var galet gott, särskilt bönorna med dressingen. Ja så gott att vi ätit det varje dag den senaste tiden. Tack för receptet! ❤
Haha, ”dressingen”? Det var ju dippsås till kycklingen! 🙂
Haha jag vet, men inte i det röda köket! Världens bästa haricot-verts-dressing!!